Το ΕΡΤnews στον Λίβανο: Πανηγυρισμοί και επιστροφές εκτοπισμένων, εν μέσω φόβων για νέες συγκρούσεις

Σε ισχύ τέθηκε από τα μεσάνυχτα η δεκαήμερη εκεχειρία που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο να δοθεί χρόνος για συνομιλίες μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ και να ανοίξει ο δρόμος για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκανε λόγο για «ιστορική ευκαιρία» συμφωνίας, ενώ από τη Βηρυτό τονίζεται πως επιτεύχθηκε το βασικό αίτημα: η σιγή των όπλων ως προϋπόθεση για ουσιαστικό διάλογο.

«Από τις πρώτες ώρες εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός, κάτοικοι που είχαν εκτοπιστεί άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους. Στη Βηρυτό επικρατεί εμφανώς πιο αισιόδοξο κλίμα, με αυξημένη κίνηση στους δρόμους και στιγμές ανακούφισης.

Κόρνες αυτοκινήτων και πανηγυρισμοί καταγράφονται τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε άλλες πόλεις, με οικογένειες να μαζεύουν τα υπάρχοντά τους και να κατευθύνονται προς τον νότιο Λίβανο.

Ωστόσο, η εικόνα δεν είναι ενιαία. Σκηνές εξακολουθούν να βρίσκονται σε πεζοδρόμια, ενώ αρκετοί εκτοπισμένοι παραμένουν σε πρόχειρα καταλύματα, χωρίς δυνατότητα επιστροφής» μεταδίδει η απεσταλμένη του ΕΡΤnews στον Λίβανο, Αδαμαντία Λόλιου.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

«Δεν έχουμε πού να πάμε»

Πολλοί από τους πολίτες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σκληρή πραγματικότητα: τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς.

Ορισμένοι συνεχίζουν να διαμένουν σε σκηνές ή σε προσωρινά καταλύματα, ενώ άλλοι φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία, συγγενείς ή δομές όπως σχολεία και κέντρα φιλοξενίας.

Υπάρχουν και εκείνοι που, παρά την εκεχειρία, δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται την κατάσταση και αρνούνται να μετακινηθούν, φοβούμενοι νέα κλιμάκωση.

Το ΕΡΤnews στον Λίβανο: Πανηγυρισμοί και επιστροφές εκτοπισμένων, εν μέσω φόβων για νέες συγκρούσεις
AFP

Στο επίκεντρο η στάση της Χεζμπολάχ

Καθοριστικός παράγοντας για τη διάρκεια της εκεχειρίας είναι η στάση της Χεζμπολάχ, η οποία προς το παρόν μεταθέτει την ευθύνη στο Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση επισημαίνει ότι η κατάπαυση του πυρός πρέπει να ισχύσει σε όλη τη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία ισραηλινών δυνάμεων συνιστά λόγο «αντίστασης».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ισραηλινός στρατός δεν αποχωρεί από τα σημεία που έχει καταλάβει στον νότιο Λίβανο, όπου έχουν ήδη δημιουργηθεί βάσεις κοντά στα σύνορα.

Το ΕΡΤnews στον Λίβανο: Πανηγυρισμοί και επιστροφές εκτοπισμένων, εν μέσω φόβων για νέες συγκρούσεις
(Photo by ibrahim AMRO / AFP) /
Το ΕΡΤnews στον Λίβανο: Πανηγυρισμοί και επιστροφές εκτοπισμένων, εν μέσω φόβων για νέες συγκρούσεις
(Photo by ibrahim AMRO / AFP) /

Αλληλοκατηγορίες για παραβιάσεις

Παρά την έναρξη της εκεχειρίας, υπήρξαν κάποιες αναφορές για παραβιάσεις και από τις δύο πλευρές.

Υπήρξαν πληροφορίες για επιθέσεις από ισραηλινές δυνάμεις αλλά και απαντήσεις από τη Χεζμπολάχ, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για το κατά πόσο η εκεχειρία μπορεί να διατηρηθεί.

Προειδοποιήσεις προς τους πολίτες

Οι αρχές του Λιβάνου καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες πριν επιστρέψουν στις περιοχές τους.

Παρά τις προειδοποιήσεις, αρκετοί έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της επιστροφής, ελπίζοντας ότι η κατάπαυση του πυρός θα αποτελέσει την αρχή μιας πιο μόνιμης ειρήνης.

Ένα εύθραυστο βήμα προς την ειρήνη

Η δεκαήμερη εκεχειρία αποτελεί μια κρίσιμη αλλά εξαιρετικά εύθραυστη εξέλιξη. Το αν θα οδηγήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις ή θα καταρρεύσει υπό το βάρος νέων συγκρούσεων παραμένει ανοιχτό.

Το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό για την πορεία της περιοχής και για το αν οι ελπίδες για ειρήνευση μπορούν να μετατραπούν σε πραγματικότητα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος