Στο Ισλαμαμπάντ είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, καθώς συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ γύρω από τις έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών, με την αισιοδοξία να παραμένει συγκρατημένη, αλλά υπαρκτή. Όπως μετέδωσε από την πακιστανική πρωτεύουσα ο απεσταλμένος του ΕΡΤnews Φάνης Παπαθανασίου, ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί βρίσκεται στο Ισλαμαμπάντ από το βράδυ της Παρασκευής και είχε άμεσα επαφές με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Πακιστάν.
Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον επικεφαλής του στρατού και με τον Υπουργό Εξωτερικών Ισάκ Νταρ, ενώ ακολούθησε και νέα συνάντηση σήμερα. Στην ιρανική αποστολή συμμετέχουν, σύμφωνα με τον απεσταλμένο, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών, εκπρόσωποι των Φρουρών της Επανάστασης, καθώς και ο βασικός διαπραγματευτής Αμπάς Αραγτσί.
Ωστόσο, η έως τώρα «χορογραφία» των επαφών δεν προβλέπει επίσημη απευθείας συνάντηση Ιρανών και Αμερικανών. Αντίθετα, αναμένονται χωριστές επαφές της κάθε πλευράς με τους Πακιστανούς μεσολαβητές, οι οποίοι επιχειρούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Ο Αραγτσί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αναμένεται να παραμείνει για πολύ στο Ισλαμαμπάντ, καθώς προγραμματίζει μετακινήσεις προς τη Μόσχα και το Ομάν, ενώ δεν αποκλείεται να επιστρέψει αύριο ή τη Δευτέρα, εφόσον υπάρξει πρόοδος και νέος γύρος παράλληλων επαφών. Το κλίμα χαρακτηρίζεται σύνθετο: η Τεχεράνη εμφανίζεται πιο σκληρή και ιδιαίτερα προσεκτική μετά τις τελευταίες εξελίξεις, δίνοντας έμφαση σε κάθε λεπτομέρεια της διαπραγμάτευσης.
Από την άλλη πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν να επιθυμούν ταχύτερες εξελίξεις. Παρά τις δυσκολίες, υπάρχει αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα ακόμη και μέσα στα επόμενα 24ωρα. Όπως επισημαίνεται, όμως, απαιτείται υπομονή, καθώς οι συζητήσεις προχωρούν αργά και βήμα-βήμα. Προς το παρόν, κορυφαία πρόσωπα όπως ο Τζέι Ντι Βανς και ο Μοχάμαντ Μπαγέρ Γκαλιμπάφ δεν αναμένεται να εμπλακούν άμεσα. Σύμφωνα με πακιστανικές πηγές, η παρουσία τους θα είχε νόημα μόνο όταν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος και οι συνθήκες ωριμάσουν για πολιτικές αποφάσεις υψηλού επιπέδου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος