Το εμβόλιο της Pfizer προστατεύει από την εισαγωγή σε νοσοκομείο – Νέα μελέτη από τη Ν. Αφρική

Δύο δόσεις του εμβολίου COVID-19, της Pfizer-BioNTech, παρέχουν 70% προστασία από τη νοσηλεία, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε, στη Νότια Αφρική τις τελευταίες εβδομάδες και είχε να κάνει με τις πιθανές επιπτώσεις, της μετάλλαξης Όμικρον, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε από τον μεγαλύτερο ιδιωτικό διαχειριστή ασφάλισης υγείας της Νότιας Αφρικής, Discovery Health, βασίστηκε σε περισσότερα από 211.000 θετικά αποτελέσματα δοκιμών COVID-19 από τις 15 έως τις 7 Δεκεμβρίου, περίπου 78.000 από τα οποία αποδόθηκαν, στην Όμικρον.

Τα 78.000 αποτελέσματα δεν είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα Όμικρον, πράγμα που σημαίνει ότι η μελέτη, δεν είναι σε θέση να αντλήσει οριστικά ευρήματα σχετικά με την μετάλλαξη που χαρακτηρίζεται “ανησυχητική” από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες, έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής περίπου 550 ακολουθίες Όμικρον, με την μετάλλαξη να αντιπροσωπεύει το 78% των ακολουθιών από το Νοέμβριο, περισσότερο από την κυρίαρχη μετάλλαξη, Δέλτα.

Η Νότια Αφρική, ειδοποίησε τον κόσμο για την  Όμικρον, στα τέλη του περασμένου μήνα, προκαλώντας ανησυχία ότι θα μπορούσε να προκαλέσει νέα αύξηση των παγκόσμιων λοιμώξεων και να οδηγήσει στην επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών στη Νότια Αφρική. Οι ημερήσιες μολύνσεις της Νότιας Αφρικής, έχουν αυξηθεί από τότε σε περίπου 20.000, τις τελευταίες ημέρες.

Με βάση την ανάλυση από τις ομάδες κλινικής έρευνας και αναλογιστικής έρευνας του Discovery, και σε συνεργασία, με το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αφρικής (SAMRC), η πραγματική μελέτη υπολόγισε ότι δύο δόσεις, Pfizer-BioNTech, προσέφεραν 70% προστασία από τη νοσηλεία, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης αύξησης των περιπτώσεων και 33% προστασία από τη μόλυνση.

Η Νότια Αφρική χρησιμοποιεί τα εμβόλια, Pfizer-BioNTech και Johnson & Johnson, στην εκστρατεία ανοσοποίησης COVID-19, με περισσότερες από 20 εκατομμύρια δόσεις Pfizer, να χορηγούνται μέχρι στιγμής.

Η μελέτη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε υψηλότερος κίνδυνος εκ νέου μόλυνσης, κατά τη διάρκεια του τέταρτου κύματος, από ότι κατά τη διάρκεια προηγούμενων κυμάτων και ότι ο κίνδυνος νοσηλείας, μεταξύ ενηλίκων που διαγνώστηκαν με COVID-19, ήταν 29% χαμηλότερος από ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της χώρας, στις αρχές του περασμένου έτους.

Τα παιδιά φαίνεται να έχουν 20% υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο, με επιπλοκές, κατά τη διάρκεια του τέταρτου κύματος, από ότι, κατά τη διάρκεια του πρώτου, παρά την πολύ χαμηλή απόλυτη επίπτωση, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο Discovery, προειδοποίησε ότι τα ευρήματα της μελέτης, θα πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικά.

Η Glenda Gray, πρόεδρος της SAMRC, δήλωσε ότι είναι σημαντικό ότι, το εμβόλιο Pfizer-BioNTech, προσφέρει καλή προστασία, από σοβαρές ασθένειες και νοσηλεία.

Δημήτρης Γ. Απόκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος