Το ΔΝΤ κατέληξε σε συμφωνία με την Ουκρανία για τετραετές πακέτο χρηματοδότησης

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Ουκρανία για ένα τετραετές πακέτο χρηματοδότησης ύψους περίπου 15,6 δισ. δολαρίων

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Ουκρανία για ένα τετραετές πακέτο χρηματοδότησης ύψους περίπου 15,6 δισ. δολαρίων, προσφέροντας κεφάλαια που χρειάζεται η χώρα καθώς συνεχίζει να αμύνεται κατά της εισβολής της Ρωσίας.

Η συμφωνία, η οποία πρέπει ακόμη να επικυρωθεί από το ΔΣ του ΔΝΤ, λαμβάνει υπόψη την πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τον πόλεμο. Το Ταμείο δήλωσε ότι το εκτελεστικό του διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να συζητήσει την έγκριση τις επόμενες εβδομάδες.

Οι πρωταρχικοί στόχοι του προγράμματος είναι η διατήρηση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σε συνθήκες εξαιρετικά υψηλής αβεβαιότητας, η αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους και η στήριξη της ανάκαμψης της Ουκρανίας στην πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ κατά την μεταπολεμική περίοδο“, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ Γκάβιν Γκρέι σε μια δήλωση με την οποία ανακοινώθηκε η συμφωνία.

Το προσωπικό του ΔΝΤ ενημέρωσε την Τρίτη τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για τη συμφωνία, η οποία θα είναι το μεγαλύτερο πακέτο δανείων για την Ουκρανία από την εποχή της ρωσικής, πλήρους κλίμακας εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου 2022 – και το διοικητικό συμβούλιο ήταν υποστηρικτικό, δήλωσε πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ χαιρέτισε τη συμφωνία και ευχαρίστησε το ΔΝΤ για την υποστήριξή του. “Σε συνθήκες δημοσιονομικού ελλείμματος ρεκόρ, το πρόγραμμα αυτό θα μας βοηθήσει να χρηματοδοτήσουμε όλες τις κρίσιμες δαπάνες, να διασφαλίσουμε μακροοικονομική σταθερότητα και να ενισχύσει την αλληλεπίδρασή μας με άλλους διεθνείς εταίρους“, ανέφερε σε μήνυμά του στο Telegram.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα, χαιρέτισε τη συμφωνία μετά από μήνες πίεσης στο ΔΝΤ να προχωρήσει σε ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης για την Ουκρανία. “Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα του ΔΝΤ είναι κρίσιμο για να στηρίξει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων για την ενίσχυση της χρηστής διακυβέρνησης και την αντιμετώπιση των κινδύνων διαφθοράς, και να παράσχει την πολύ αναγκαία οικονομική στήριξη“, ανέφερε σε δήλωσή της.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος