Το Διοικητικό Συμβούλιο επικρίνει τη Meta για την προτίμηση διασημοτήτων στο Facebook και στο Instagram

Array

Μετά την πρόταση από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ το 2020 για την δημιουργία του Διοικητικού Συμβουλίου που θα είναι υπεύθυνο για την αξιολόγηση της πολιτικής συγκράτησης περιεχομένου του ομίλου της εταιρίας του στην Καλιφόρνια για τη συγκράτηση του περιεχομένου, υπήρχε έντονη αντίδραση από το εποπτικό συμβούλιο της Meta.

Το εποπτικό συμβούλιο της Meta επέκρινε σήμερα την Τρίτη 6.12.2022 τις πλατφόρμες του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την προνομιακή μεταχείριση προβληματικού περιεχομένου που αναρτάται από πολιτικούς, αφεντικά, διασημότητες και άλλες προσωπικότητες.

«Το διοικητικό συμβούλιο ανησυχεί για τον τρόπο με τον οποίο η Meta έχει επικαλύψει τα οικονομικά της συμφέροντα με τη μετριοπάθεια του περιεχομένου», δήλωσε το όργανο που χαρακτηρίζεται ως ανεξάρτητο αλλά χρηματοδοτείται από την εταιρεία.

Στην έκθεσή του, το συμβούλιο ζητά μια «σημαντική αναθεώρηση» του προγράμματος διπλού ελέγχου που ονομάζεται «διασταύρωση», ώστε να γίνει πιο διαφανές, ευέλικτο και δίκαιο. Επί του παρόντος, όταν επισημαίνονται αναρτήσεις ή εικόνες που ενδεχομένως παραβιάζουν τις πολιτικές του Facebook ή του Instagram, αφαιρούνται αμέσως, εάν κρίνονται πολύ επικίνδυνες και εάν προέρχονται από άγνωστους χρήστες.

Αν όμως ο συντάκτης είναι γνωστός, το περιεχόμενο αυτό παραμένει online ενώ εξετάζεται περαιτέρω, μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί αρκετές ημέρες και μερικές φορές και μήνες. Αυτό το «άνισο» σύστημα που λειτουργεί σε δύο φάσεις «προσφέρει πρόσθετη προστασία σε ό,τι εκφράζουν ορισμένοι χρήστες, που επιλέγονται εν μέρει με βάση τα οικονομικά συμφέροντα της Meta», αναφέρεται λεπτομερώς στην έκθεση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα «το περιεχόμενο που αναγνωρίζεται ως αντίθετο με τους κανόνες της Meta να παραμένει ορατό στο Facebook και το Instagram, ενώ εξαπλώνεται σαν ιός και προκαλεί πιθανή ζημιά», προειδοποίησε το Συμβούλιο.

Η ομάδα συνιστά την επιτάχυνση των ελέγχων περιεχομένου των προσωπικοτήτων που δημοσιεύουν σημαντικά μηνύματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και επίσης την αφαίρεση εκείνων που ενέχουν υψηλό κίνδυνο, εν αναμονή μιας εσωτερικής ετυμηγορίας.

Ζητά επίσης από την εταιρεία να δημοσιεύσει τα κριτήρια επιλογής για να επωφεληθούν από το πρόγραμμα και να προσδιορίσει δημοσίως τους λογαριασμούς αυτών των χρηστών στις πλατφόρμες. Το συμβούλιο αποτελείται από 20 διεθνή μέλη, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, δικηγόροι, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρώην πολιτικοί ηγέτες.

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος