Δικαστήριο της ΕΕ: Οι εταιρείες μπορούν να απαγορεύσουν τη μαντίλα στο χώρο εργασίας

Array

Την απαγόρευση της μαντίλας στο χώρο της εργασίας αποφάσισε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να απαγορεύσουν τη χρήση μαντίλας, εφόσον πρόκειται για μια γενική απαγόρευση που δεν κάνει διακρίσεις σε βάρος των εργαζομένων, δήλωσε σήμερα το ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο στην τελευταία απόφαση του για το ζήτημα που διχάζει την Ευρώπη εδώ και χρόνια.

Η απόφαση προέρχεται από την περίπτωση μιας μουσουλμάνας, η οποία όταν έκανε αίτηση για εξάμηνη πρακτική άσκηση σε βελγική εταιρεία, της είπαν ότι δεν μπορούσε να φοράει μαντίλα στο κεφάλι της στο χώρο εργασίας.

Στη συνέχεια, η εταιρεία διευκρίνισε ότι εφαρμόζει πολιτική ουδετερότητας, που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να καλύπτεται το κεφάλι, είτε καπέλο είτε κασκόλ, στους χώρους της.

Η γυναίκα άσκησε έφεση για τη στάση της εταιρείας στο βελγικό δικαστήριο, το οποίο ζήτησε συμβουλές από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έδρα το Λουξεμβούργο θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρχουν άμεσες διακρίσεις σε μια τέτοια απαγόρευση.

Ένας εσωτερικός κανόνας της εταιρείας που απαγορεύει την ορατή χρήση θρησκευτικών, φιλοσοφικών ή πνευματικών συμβόλων δεν συνιστά άμεση διάκριση εάν ισχύει για όλους τους εργαζόμενους με γενικό και μη επιλεκτικό τρόπο, είπαν οι δικαστές.

Το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε πέρυσι ότι οι εταιρείες στην Ένωση μπορούν να απαγορεύσουν στις γυναίκες υπαλλήλους να φορούν μαντίλα υπό ορισμένες προϋποθέσεις, εάν στοχεύει να προβάλει μια εικόνα ουδετερότητας στους πελάτες.

Στη Γερμανία, υπάρχει εδώ και χρόνια μια συζήτηση για την απαγόρευση της μαντίλας για τις γυναίκες στον χώρο εργασίας, κυρίως για δασκάλους στα δημόσια σχολεία και ασκούμενους στα δικαστήρια.

Η Γαλλία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη μουσουλμανική μειονότητα στην Ευρώπη, απαγόρευσε τις μαντίλες στα δημόσια σχολεία το 2004.

Πηγή: https://denesen.mk/sudot-na-eu-proceni

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος