Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διατήρησε σε ισχύ το μέτρο για την άμεση απέλαση παράτυπων μεταναστών

Array

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως διατηρεί σε ισχύ μέτρο που επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας κι επιτρέπει την απέλαση με συνοπτικές διαδικασίες παράτυπων μεταναστών που συλλαμβάνονται στα σύνορα.

Εναντίον της άρσης του αμφιλεγόμενου μέτρου είχαν ταχθεί 19 αμερικανικές πολιτείες, εκφράζοντας φόβους για αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα νότια σύνορα με το Μεξικό.

Τον Μάρτιο του 2020, η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είχε ενεργοποιήσει το συγκεκριμένο μέτρο, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το μέτρο ήταν άμεσο, δεν επέτρεπε νομική προσφυγή και δεν προέβλεπε αυτόματη επιστροφή στις χώρες καταγωγής. Υπήρχαν μόνο ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως π.χ. για τους Ουκρανούς λόγω της ρωσικής εισβολής, ή για ασυνόδευτους ανηλίκους.

Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το κατήγγειλαν ως «παραβίαση του διεθνούς δικαίου», χαρακτηρίζοντας «απάνθρωπο» το ότι δεν επέτρεπε σε αιτούντες άσυλο να καταθέτουν αιτήσεις. Υποστηρίζουν ότι το μέτρο υποχρεώνει ουσιαστικά τους επίδοξους μετανάστες να περνούν παράνομα τα σύνορα, εκθέτοντας τους σε περισσότερους κινδύνους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος