Αυστραλία: Πιέσεις για άνοιγμα συνόρων με Ελλάδα – Δηλώσεις στην ΕΡΤ

Αυστραλία/Ανταπόκριση: Αλέκος Μάρκελλος

Σημαντική συνάντηση σχετικά με το πότε και πως μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια τα σύνορα της Αυστραλίας με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης ανάμεσα στον Ομοσπονδιακό Υπουργό Υγείας της Αυστραλίας Greg Hunt και τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλη Παπαστεργιάδη.

Εξερευνήθηκαν οι δυνατότητες επιτάχυνσης του ανοίγματος των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, ακόμη και η δυνατότητα δημιουργίας ασφαλούς ταξιδιωτικής «γέφυρας» ανάμεσα στις δύο χώρες, ειδικά για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Μιλώντας αποκλειστικά στην ΕΡΤ ο Αυστραλός Υπουργός τόνισε πως ο εμβολιασμός όλων εκατέρωθεν είναι το ασφαλές κλειδί για το άνοιγμα των συνόρων:

«Το έχουμε συζητήσει με τον πρωθυπουργό Scott Morrison, το συζητούμε διαρκώς.

Η επιτάχυνση των εμβολιασμών αποτελεί τη μόνη προστασία για όσα έχουμε καταφέρει στην Αυστραλία (σ.σ: η Αυστραλία είναι “ελεύθερη κορονοϊού εντός συνόρων) και διασφαλίζεται η διατήρηση αυτής της προστασίας ώστε να γίνει εφικτή ευρύτερα η δυνατότητα ταξιδιών».

Απευθυνόμενος στην Ομογένεια της Αυστραλίας ο κ. Hunt εξέφρασε τις ευχαριστίες της κυβέρνησης για την διαρκή προσφορά της στη δημιουργία της σημερινής Αυστραλίας όσο και για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι Ελληνικές Κοινότητες και ομογενειακές οργανώσεις, η εκκλησία, οι αθλητικοί σύλλογοι και τόσοι άλλοι φορείς για τη σωστή ενημέρωση και τις δράσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Αυστραλός Υπουργός Υγείας έκανε έκκληση σε όλους τους ομογενείς «να προσφέρουν τον ώμο τους για τον κοινό σκοπό»: «Όπως κάναμε το εμβόλιο και εγώ και ο Βασίλης, αυτό να κάνουμε όλοι όσο γίνεται συντομότερα. Προστατεύετε τον εαυτό σας, τους αγαπημένους σας, τη γιαγιά και τον παππού και κάνετε εφικτό το άνοιγμα των συνόρων ταχύτερα».

Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Παπαστεργιάδης κατά τη διάρκεια της συνάντησης «μετέφερε στον Υπουργό «την αγωνία των ομογενών να επανασυνδεθούν με τις οικογένειές τους, να ταξιδέψουν στη χώρα καταγωγής τους και να μπορούν να επιστρέψουν δίχως περιορισμούς.

Συζητήσαμε πιθανές λύσεις, κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες έχουμε επεξεργαστεί και έχουμε επικοινωνήσει με τους αρμόδιους Υπουργούς στην Ελλάδα για τη δυνατότητα δημιουργίας ασφαλούς ταξιδιωτικής «γέφυρας» ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο κ. Υπουργός τις χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και ρεαλιστικές και δεσμεύτηκε να τις συζητήσει άμεσα με τον Αυστραλό πρωθυπουργό.

Συμφωνήσαμε επίσης για τη δημιουργία κοινής ενημερωτικής καμπάνιας για την ανάγκη των εμβολιασμών, στοχευμένη προς την Ομογένεια και ήδη κατά τη συνάντηση έγιναν επί τόπου οι πρώτες επαφές για να υλοποιηθεί αμέσως.

Το κοινό μήνυμα του κ. Υπουργού και της Ελληνικής Κοινότητας είναι ένα:

«Εμβολιαστείτε όλοι δίχως καθυστέρηση, από εμάς εξαρτάται η ασφάλεια όλων και το ταχύτερο άνοιγμα των συνόρων που θα επιτρέψει να ξανα-αγκαλιάσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα στην Ελλάδα μας».

Αξίζει να σημειωθεί πως η συνάντηση και οι δηλώσεις του Ομοσπονδιακού Υπουργού Υγείας κ. Hunt στην ΕΡΤ έγιναν τη στιγμή που στην Αυστραλία, μαζί με τον πρωθυπουργό Scott Morrison βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας καθώς από πολλές πλευρές εκφράζεται έντονη πίεση για να επιτραπούν νωρίτερα από τα μέσα του 2022 που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός με δηλώσεις του υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής να διατηρεί κλειστά -με εξαίρεση τη Νέα Ζηλανδία- τα διεθνή σύνορα, τονίζοντας πως “το 2021 αποδεικνύεται, αναφορικά με την πανδημία, χειρότερο από το 2020 και η Αυστραλία δε μπορεί να ρισκάρει, ως ότου οι εμβολιασμοί το επιτρέψουν, να ανοίξει τα σύνορα”.

Ο κ. Morrison τόνισε ωστόσο πως η κυβέρνηση μελετά το άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων ανάμεσα στις Πολιτείες για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, δίχως να εμποδίζονται στην ελεύθερη μετακίνηση, ανεξάρτητα από τοπικές εξάρσεις κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος