Το “AI Action Plan” του Τραμπ: Από τα podcasts στην πολιτική

Σύνοψη
  • Εξαγωγές, data centers και “woke AI”
  • Ρυθμίσεις, αντιδράσεις και γεωπολιτικά διλήμματα

Μια ατζέντα για την AI που διαμορφώθηκε σε podcasts δισεκατομμυρίων της Silicon Valley μετατρέπεται σε επίσημη κυβερνητική πολιτική, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να παρουσιάσει το “AI Action Plan”.

Το σχέδιο αυτό ανατέθηκε σε τεχνολογικούς συμβούλους του Λευκού Οίκου λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο, όταν και κατάργησε τους κανονισμούς της κυβέρνησης Μπάιντεν για την AI. Η ανακοίνωση συνδιοργανώνεται με το Hill and Valley Forum και το All-In Podcast, το οποίο παρουσιάζουν τέσσερις επενδυτές και επιχειρηματίες, ανάμεσά τους και ο David Sacks, νέος «τσάρος AI» του Τραμπ.

Εξαγωγές, data centers και “woke AI”

Το σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα που στηρίζονται σε παλιότερες θέσεις του τεχνολογικού λόμπι, όπως η επιτάχυνση εξαγωγών AI τεχνολογιών και η διευκόλυνση κατασκευής ενεργοβόρων κέντρων δεδομένων, απαραίτητων για την ανάπτυξη AI προϊόντων.

Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην αποδόμηση της “woke AI”, με στόχο τη «φραγή πολιτικά ορθών προκαταλήψεων» από τεχνολογικούς εργολάβους. Όπως δήλωσε ο Sacks, αναφερόμενος σε περιστατικό με την AI εικόνας της Google που παρουσίαζε τους Αμερικανούς Ιδρυτές Πατέρες ως έγχρωμους:

«Η AI είναι ανίκανη να σου δώσει ακριβείς απαντήσεις επειδή έχει προγραμματιστεί τόσο έντονα με την ποικιλομορφία και την ένταξη».

Ταυτόχρονα, το σχέδιο εστιάζει στην ενεργειακή διάσταση της τεχνολογίας AI, συνδέοντάς την με ορυκτά καύσιμα και πυρηνική ενέργεια. Ο Michael Kratsios, διευθυντής του Office of Science and Technology Policy, τόνισε:

«Όλα όσα ελπίζουμε και προσδοκούμε σημαίνουν ότι η ζήτηση και προσφορά ενέργειας στις ΗΠΑ πρέπει να αυξηθεί».
Εταιρείες όπως OpenAI, Amazon, Microsoft, Meta και xAI έχουν ήδη ξεκινήσει μεγάλα έργα data centers, όπως το “Stargate” στο Τέξας, με στήριξη της Oracle. Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ καλεί τις μεγάλες εταιρείες να χρησιμοποιούν 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, καθώς:

«Ένα τυπικό κέντρο δεδομένων AI καταναλώνει όσο 100.000 σπίτια».

Ρυθμίσεις, αντιδράσεις και γεωπολιτικά διλήμματα

Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, η κυβέρνηση εξετάζει νέες προσεγγίσεις στις εξαγωγές AI, ιδιαίτερα όσον αφορά τα chip προηγμένης τεχνολογίας. Η κυβέρνηση Τραμπ ενέκρινε την πώληση chips από την Nvidia και την AMD στην Κίνα, προκαλώντας ερωτήματα για την ισορροπία μεταξύ εθνικής ασφάλειας και ανταγωνιστικότητας.

Ενδεικτικά, η AMD CEO Lisa Su θα παραστεί στην παρουσίαση του σχεδίου. Από την άλλη πλευρά, 95 κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί οργανισμοί αντιδρούν, ζητώντας ένα “People’s AI Action Plan”. Η Amba Kak, διευθύντρια του AI Now Institute, σημειώνει:

«Κάθε φορά που λέμε, ‘τι γίνεται με τις δουλειές μας, τον αέρα, το νερό, τα παιδιά μας;’ θα απαντούν ‘και τι γίνεται με την Κίνα;’».

Η διαμόρφωση της AI πολιτικής από κύκλους επιχειρηματιών και επενδυτών εγείρει ανησυχίες για υπερβολική επιρροή της βιομηχανίας στις αποφάσεις δημόσιας πολιτικής. Ανάμεσα στους βασικούς υποστηρικτές του σχεδίου συγκαταλέγονται πρόσωπα όπως οι Elon Musk, Marc Andreessen και ο Αντιπρόεδρος JD Vance, που υποστηρίζουν επιθετικές στρατηγικές για την προώθηση της αμερικανικής AI υπεροχής.

Την ίδια ώρα, το κοινό παραμένει διχασμένο μεταξύ του οράματος για “τεχνολογική επιτάχυνση” και της ανάγκης για θεσμικές δικλίδες προστασίας, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για απώλεια θέσεων εργασίας, παραβίαση ιδιωτικότητας και περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την επέκταση της ψηφιακής υποδομής. Όπως υπογραμμίζει η συμμαχία των 95 οργανισμών:

«Η AI πρέπει να εξυπηρετεί πρώτα και κύρια τον λαό και όχι τα συμφέροντα των εταιρειών».

Πηγή: The Associated Press | Μετάφραση – Επιμέλεια: Νίκος Πάντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος