Το 24ωρο του Αυστραλού: «Ριγμένες» οι γυναίκες διαπιστώνει έρευνα

Array

Ανταπόκριση: Αλέκος Μάρκελλος

Μια νέα στατιστική έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την αξιοποίηση των στοιχείων της τελευταίας Εθνικής Απογραφής από την αρμόδια Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή αποκαλύπτει πώς οι Αυστραλοί, -άντρες και γυναίκες- αξιοποιούν τον καθημερινό τους χρόνο.

Είναι αποκαλυπτική, ενδιαφέρουσα και…προκαλεί αντιδράσεις, κυρίως από άντρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία η μέση Αυστραλή προσφέρει καθημερινά μια ώρα περισσότερη απλήρωτη εργασία σε σχέση με τους άντρες.

Ως απλήρωτη εργασία λογίζονται οικιακά καθήκοντα, προετοιμασία φαγητού, ροφημάτων, ποτών, ψώνια και βέβαια την επίβλεψη των παιδιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν το χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021 και αφορά ηλικίες 15 ετών και άνω, διαπιστώθηκε πως οι γυναίκες συνεισφέρουν απλήρωτη εργασία τέσσερις ώρες και τριάντα ένα λεπτά ημερησίως, συγκριτικά, οι άντρες μετέχουν με τρεις ώρες και 12 λεπτά.

Όπως ανέφερε η Lisa Scanlon, Διευθύντρια Κοινωνικών Ερευνών και Στατιστικής «τα στοιχεία αποτυπώνουν σαν μια στιγμιαία φωτογραφία το πως οι άνθρωποι ισορροπούν το χρόνο τους ανάμεσα σε εργασία ξεκούραση, οικογενειακές υποχρεώσεις, και άλλες δραστηριότητες.

Οι μητέρες επενδύουν κατά μέσο όρο τρεις ώρες και τριάντα τέσσερα λεπτά ημερησίως για τη φροντίδα των παιδιών ενώ αντίστοιχα οι πατέρες δύο ώρες και δεκαεννιά λεπτά.
Αντίστοιχα οι άντρες ξοδεύουν περίπου οκτώ ώρες και δεκατρία λεπτά την ημέρα σε επαγγελματικές δραστηριότητες με τις γυναίκες να αφιερώνουν για τον ίδιο λόγο, επτά ώρες και δώδεκα λεπτά.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, οι Αυστραλοί επενδύουν καθημερινά κατά μέσο όρο πέντε ώρες και είκοσι επτά λεπτά σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν κοινωνικές επαφές και δραστηριότητες, ψυχαγωγία και ξεκούραση.

Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων απάντησαν πως παρακολουθούν τηλεόραση, οθόνες υπολογιστών και συσκευών και βίντεο για δύο ώρες και πενήντα πέντε λεπτά ημερησίως ενώ το 20% των ερωτηθέντων αξιοποιεί περίπου μια ώρα και 29 λεπτά για άσκηση και δραστηριότητες εκτός οικίας.

Πάντως αρκετοί Αυστραλοί αντέδρασαν με αναρτήσεις και σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα χαρακτηρίζοντας «άδικη» τη γενική εικόνα, αντίθετα με πολλές γυναίκες που σχολίασαν πως η έρευνα απλά αποτυπώνει την πραγματικότητα που ζουν.

«Είναι λάθος: -Δεν υπολογίζουν για παράδειγμα τη δουλειά που ρίχνουμε για το κούρεμα του γκαζόν και τις οικιακές επισκευές» τόνισε δεικτικά ένας Αυστραλός.
Με δεδομένο πάντως πως οι περισσότεροι Αυστραλοί κατοικούν σε μεγάλες μονοκατοικίες με ανάλογους κήπους και όλα αυτά απαιτούν διαρκή συντήρηση, ένα μέρος δίκιου, το έχει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος