«Τιτανικός» ο Λίβανος σε καλύτερη θέση η Χεζμπολάχ εκτιμά ο επικεφαλής ερευνών της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών

Array

Σε ανασκόπηση του για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή  ο επικεφαλής επικεφαλής του τμήματος έρευνας της Υπηρεσίας Πληροφοριών, Ταξίαρχος Amit Sa’ar, αναφέρθηκε στα όσα “πέτυχε” το Ισραήλ πρόσφατα και τις προκλήσεις στην περιοχή, ειδικά αυτό που περιέγραψε ως την ιρανική απειλή και την κατάσταση στον Λίβανο και τη Συρία.

Ο Sa’ar είπε στο συνέδριο GAZIT22 ότι το Ισραήλ “έχει υψηλή αξία και σημασία σε αυτήν την περιοχή και θεωρείται ένας παίκτης που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει βία”.

Για την «ιρανική απειλή», είπε ότι το Ιράν «βρίσκεται μάρτυρας μιας τετραπλής κρίσης: της διεθνούς, της εσωτερικής, της περιφερειακής κρίσης, καθώς και της κρίσης στην οποία αντιμετωπίζει το Ισραήλ».

Και θεώρησε ότι το Ιράν, που έχει σύνορα σε απόσταση 7.000 χιλιομέτρων, «δεν βρίσκει φίλους σε καμία ίντσα του, παρά μόνο εχθρούς».

θεωρεί επίσης  ότι το Ισραήλ εισέρχεται στο 2023 «από μια οπτική γωνία που περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό απειλών που προέρχονται από τον  μεγάλο αριθμό κομμάτων σε αυτό», προσθέτοντας ότι την ερχόμενη χρονιά θα γίνει μάρτυρας μιας λιγότερο σταθερής πραγματικότητας με δύο κύριες εστίες, το Ιράν και την Δυτική Όχθη.

Σχετικά με αυτό που περιέγραψε ως «το σχέδιο Σουλεϊμανί» (πρώην διοικητής της δύναμης Quds Qassem Soleimani), ο Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι, «το όραμα του Soleimani, που είναι η δημιουργία ενός «δεύτερου Λιβάνου» στο συριακό έδαφος, έχει πεθάνει, είτε στο έδαφος είτε στο τα μυαλά εκείνων που είχαν προσκολληθεί σε αυτό στο παρελθόν».

Για τον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, ανέφερε ότι «δεν έχει αποχωριστεί από τον ριζοσπαστικό άξονα, αλλά θα του επιβάλει περιορισμούς, γιατί αντιλαμβάνεται ότι θα πληρώσει το τίμημα».

Ο Sa’ar περιέγραψε τον Λίβανο ως «μάρτυρα μιας κατάστασης κατάρρευσης των κρατικών θεσμών, σύμφωνα με όλους τους δείκτες», παρομοιάζοντας τον με τον Τιτανικό, του οποίου ηγείται η «Χεζμπολάχ», όπως ο ίδιος, το έθεσε.

Αναφέρθηκε στις κακές συνθήκες διαβίωσης στον Λίβανο, από την κρίση στη διαθεσιμότητα ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι την πτώση της αξίας του νομίσματος, τα επίπεδα εκπαίδευσης και την απώλεια φαρμάκων, με μισθό για τους Λιβανέζους, όπως είπε “ίσο με μικρότερη από την τιμή μιας δεξαμενής καυσίμου.”

Από την άλλη, χαρακτήρισε καλύτερες τις συνθήκες των μελών της Χεζμπολάχ.

Είπε ότι, “η Χεζμπολάχ είναι η κυρίαρχη οντότητα στον Λίβανο, όπως αποδεικνύεται από την εξουσία λήψης αποφάσεων στις πολιτικές, την ασφάλεια και τις οικονομικές υποθέσεις. Σημείωσε μάλιστα ότι, η Χεζμπολάχ έχει τα πιο δυνατά χαρτιά στον Τιτανικό, γνωρίζοντας ότι το κράτος βυθίζεται. ”
Ο Sa’ar κατέληξε λέγοντας ότι το 2023 “συνεπάγεται επίσης πολλές ευκαιρίες – βρισκόμαστε σε ένα περιφερειακό σύστημα που μας δέχεται ως οντότητα με υψηλή αξία και δυνατότητες που το περιφερειακό σύστημα επιδιώκει να αποκτήσει για τις χώρες του. Και το επίπεδο αποτροπής που η απόλαυση είναι υψηλή, καθώς και η ελευθερία δράσης μας στην περιοχή».

Μετάφραση Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος