Την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ αποφάσισε βρετανικό δικαστήριο

Ο Τζούλιαν Ασάνζ μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ, αποφάσισε το ανώτατο δικαστήριο ανατρέποντας προηγούμενη απόφαση τον περασμένο Ιανουάριο.

Η σημερινή (Παρασκευή 10/12) απόφαση αποτελεί σημαντικό πλήγμα στις προσπάθειες του συνιδρυτή του Wikileaks να αποτρέψει την έκδοση του στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει κατηγορίες κατασκοπείας.

Ωστόσο, η νομική του ομάδα έχει ακόμη ανοιχτές επιλογές για έφεση. Η προηγούμενη απόφαση υπέρ του Ασάνζ στηρίχτηκε στην εύθραυστη ψυχική υγεία του Αυστραλού δημοσιογράφου και τον κίνδυνο που διατρέχει να αυτοκτονήσει.

Προκειμένου να ξεπεράσουν την προηγούμενη απόφαση, οι ΗΠΑ προσκόμισαν ένα πακέτο διαβεβαιώσεων, για την ασφαλή κράτηση του.

Αυτά περιλάμβαναν ότι ο Ασάνζ δεν θα υποβληθεί σε ειδικά διοικητικά μέτρα (SAM) και θα κρατηθεί στη φυλακή ADX Florence Supermax εάν εκδοθεί και ότι οι ΗΠΑ θα συναινούσαν στη μεταφορά του Ασάνζ στην Αυστραλία για να εκτίσει οποιαδήποτε ποινή φυλάκισης του επιβληθεί.

Ο Λόρδος Ανώτατος Δικαστής Λόρδος Μπέρνετ, μαζί με τον Λόρδο δικαστή Χολρόιντ, αποφάσισαν σήμερα στο ανώτατο δικαστήριο ότι θα μπορούσε να εκδοθεί.

Ο 50χρονος Ασάνζ καταζητείται στην Αμερική για “υποτιθέμενη συνωμοσία για την απόκτηση και την αποκάλυψη πληροφοριών εθνικής άμυνας”, μετά τηn δημοσίευση εκατοντάδων χιλιάδων εγγράφων που διέρρευσαν από το WikiLeaks σχετικά με τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος