Tην άμεση επιστροφή των ΗΠΑ στην UNESCO εισηγείται ο Μπλίνκεν

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την UNESCO το 2018, επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ. Η Κίνα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη συμβολή στην UNESCO

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν τάχθηκε χθες Τετάρτη υπέρ της επανένταξης το ταχύτερο δυνατόν των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), προκειμένου η χώρα να είναι σε θέση να αντιταχθεί σε όσα προωθεί η Κίνα.

«Πιστεύω αληθινά πως πρέπει να επιστρέψουμε στην UNESCO», τόνισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος εκφράστηκε ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου.

«Όχι για να τής κάνουμε δώρο, αλλά επειδή αυτά που γίνονται σ’ αυτήν έχουν σημασία», πρόσθεσε, επικαλούμενος ιδίως τις συζητήσεις στην οργάνωση με έδρα το Παρίσι για την τεχνητή νοημοσύνη, για την παιδεία…

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την UNESCO το 2018, επί των ημερών του ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σε αντίποινα επειδή πήρε «αντιισραηλινή» θέση, σύμφωνα με την κυβέρνησή του. Είχαν ήδη αναστείλει την καταβολή των χρηματικών συνεισφορών τους σε αυτή το 2011, όταν έγιναν μέλη της οι Παλαιστίνιοι.

«Η Κίνα είναι αυτή τη στιγμή η χώρα με τη μεγαλύτερη συμβολή στην UNESCO», υπογράμμισε ο κ. Μπλίνκεν, ενώ «εμείς δεν βρισκόμαστε καν στο τραπέζι. Είναι σημαντικό να επιστρέψουμε», επέμεινε.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητεί χρηματοδότηση 150 εκατομμυρίων δολαρίων για να χρηματοδοτηθεί η ενδεχόμενη επιστροφή των ΗΠΑ στην UNESCO, με βάση το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν για το οικονομικό έτος 2024 που κατατέθηκε πρόσφατα στο Κογκρέσο προς εξέταση και έγκριση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος