Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου με «αγκάθια» τον λιμό στη Γάζα και την απειλή χερσαίας επέμβασης στη Ράφα

Σύνοψη
  • Ο ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε κατά την διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου χθες ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα επιτεθούν στην Ράφα, τον τελευταίο «ασφαλή» θύλακα της Λωρίδας της Γάζας, παρά τις διεθνείς πιέσεις
  • H ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ αυξάνεται λόγω της διαχείρισης του πολέμου στην Γάζα από τον Νετανιάχου

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και συζήτησαν την κατάσταση στην Ράφα και τις προσπάθειες για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Τζο Μπάιντεν θεωρεί ότι μία ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην Ράφα «θα ήταν λάθος» και είπε στον ισραηλινό πρωθυπουργό ότι είναι «πολύ ανήσυχος» για το θέμα, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου την αποστολή στις Ηνωμένες Πολιτείες διυπηρεσιακής ισραηλινής αντιπροσωπείας για να συζητηθεί το σχέδιο της επίθεσης αυτής και ο ισραηλινός πρωθυπουργός δέχθηκε, διευκρίνισε ο Τζέικ Σάλιβαν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο «να επιτύχει όλους τους στόχους του πολέμου» στην Γάζα, ανάμεσά τους η εξουδετέρωση της Χαμάς, η απελευθέρωση όλων των ομήρων και η διασφάλιση ότι η Γάζα δεν θα συνιστά πλέον απειλή για το Ισραήλ, με την παράλληλη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Το τηλεφώνημα ήταν το πρώτο ανάμεσά στους δύο άνδρες από τις 15 Φεβρουαρίου και γίνεται την ώρα που η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ αυξάνεται λόγω της διαχείρισης του πολέμου στην Γάζα από τον Νετανιάχου.

Σε ομιλία του την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ και ο πλέον υψηλόβαθμος εβραίος αιρετός αξιωματούχος, ζήτησε την διεξαγωγή νέων εκλογών στο Ισραήλ δηλώνοντας ότι ο Νετανιάχου αποτελεί εμπόδιο για την ειρήνη.

Ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε την επόμενη ημέρα την τοποθέτηση του Σούμερ λέγοντας ότι απηχεί τις ανησυχίες πολλών Αμερικανών.

Ο Νετανιάχου απάντησε σε δριμύ ύφος χθες δηλώνοντας σε συνέντευξή του στο CNN ότι η συνέντευξη του Σούμερ ήταν «τελείως ανάρμοστη».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε κατά την διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου χθες ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα επιτεθούν στην Ράφα, τον τελευταίο «ασφαλή» θύλακα της Λωρίδας της Γάζας, παρά τις διεθνείς πιέσεις προς το Ισραήλ για να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί ιδιαίτερα για την επίθεση που ο Νετανιάχου θέλει να εξαπολύσει κατά της Ράφα, «για να εξουδετερώσει τα τελευταία τάγματα της Χαμάς», ενώ στην ζώνη αυτή του νότιου τμήματος του παλαιστινιακού θύλακα βρίσκονται εγκλωβισμένοι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος