Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Μπάιντεν – Τι συζήτησαν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η συνομιλία διήρκεσε 45 λεπτά και οι δυο ηγέτες εξέτασαν το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την τουρκική προεδρία, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε στον αμερικανό ομόλογό του πως ο ρόλος της Τουρκίας στην προσπάθεια να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Μόσχας και Κιέβου είναι σημαντικός, προκειμένου να αποτραπεί η κλιμάκωση της κρίσης. Υπογράμμισε πως η τριμερής συνάντηση Λαβρόφ-Κουλέμπα-Τσαβούσογλου στην Αττάλεια, λίγες ώρες νωρίτερα, ήταν μία διπλωματική επιτυχία.

Εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ανέφερε ότι ο Ερντογάν τόνισε στον Μπάιντεν πως ήρθε η ώρα να αρθούν όλες οι «άδικες» κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Συμπλήρωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί να αγοράσει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και να εκσυγχρονίσει αυτά που έχει ήδη, το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με  το CNN Turk, η τηλεφωνική συνομιλία ξεκίνησε στις 18.20 και ολοκληρώθηκε στις 19.05. Ήταν η τέταρτη επικοινωνία των δυο ηγετών από την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.  Στην ημερήσια διάταξη τέθηκαν οι προβληματισμοί για τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και η απομάκρυνση των αμάχων από τη ζώνη των συγκορύσεων. Επίσης, έγινε αναφορά στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας, και συζητήθηκε η αναβάθμιση των τουρκικών F-16, καθώς και η είσπραξη των 1,4 δισ. δολαρίων που κατέβαλε η Άγκυρα για το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών F-35 από το οποίο αποπέμφθηκε η Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την «ανησυχία τους για την απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή στην Ουκρανία», ενώ επισήμαναν τη στήριξή τους στην ουκρανική κυβέρνηση και τον ουκρανικό λαό. Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε στον Ταγίπ Ερντογάν την εκτίμησή του για τις προσπάθειες της Τουρκίας να στηρίξει τη διπλωματική επίλυση της κρίσης.

Πηγές: ΕΡΤ, Anadolu, Reuters

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος