Τιερί Μιγκλέρ: Πέθανε στα 73 του ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας

Ο Γάλλος δημιουργός Τιερί Μιγκλέρ, ο οποίος μεσουράνησε στον κόσμο της μόδας τα χρόνια του 1980, απεβίωσε χθες Κυριακή σε ηλικία 73 ετών από «φυσικά» αίτια, ενημέρωσε ο ατζέντης του, ο Ζαν-Μπατίστ Ρουζό, το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Είμαστε συντετριμμένοι ανακοινώνοντας τον θάνατο του κ. Μάνφρεντ Τιερί Μιγκλέρ που σημειώθηκε την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022. Ας αναπαύεται η ψυχή του», αναφέρει ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του Μιγκλέρ στο Facebook, η οποία επιβεβαίωσε προηγούμενα δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου.


Ο Μιγκλέρ, ο οποίος έντυσε προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου όπως – μεταξύ άλλων – την Μπιγιόνσε, την Λέιντι Γκάγκα, τον Ντέιβιντ Μπάουι (τον οποίον έντυσε και για τον γάμο του με την Ιμάν), την Νταϊάνα Ρος, την Γκρέις Τζόουνς, την Τζέρι Χολ και τους Ντουράν-Ντουράν, ήταν γνωστός για τις τολμηρές θεατρικές δημιουργίες του.

«Θλίβομαι βαθύτατα που μαθαίνω ότι ένας ακόμη από τους μεγάλους καινοτόμους της μόδας εγκατέλειψε τον κόσμο μας αυτή την εβδομάδα. Ο Τιερί Μιγκλέρ, στην πραγματικότητα, διαμόρφωσε την περίοδο του 1970 και του 1980 με τα θεαματικά, αιχμηρά σχέδιά του», έγραψε ο Νικ Ρόουντς των Duran Duran στη σελίδα του στο Facebook.

Η τραγουδίστρια Νταϊάνα Ρος έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter: “Θα μου λείψεις Τιερί Μιγκλέρ, αυτή ήταν μια όμορφη περίοδος στη ζωή μας”.

Ο Μιγκλέρ έγινε επίσης γνωστός για τα κοστούμια που σχεδίασε για το βίντεο κλιπ του τραγουδιού του Τζορτζ Μάικλ “Too Funky” στις αρχές της δεκαετίας του 1990, στο οποίο εμφανίζονταν μια σειρά από τοπ μόντελς, ανάμεσά τους και η Λίντα Εβανγκελίστα.

Πρόσφατα δημιουργίες του περιελήφθησαν σε μια έκθεση στο Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών στο Παρίσι με τίτλο: “Thierry Mugler, Couturissime”.

«Πάντα θεωρούσα ότι η μόδα δεν αρκεί από μόνη της και ότι θα έπρεπε να παρουσιάζεται στο μουσικό και θεατρικό περιβάλλον της», είχε πει κάποτε ο Μιγκλέρ.

Το 2019 και ενώ είχε ήδη συνταξιοδοτηθεί επανήλθε στην ενεργό δράση για να δημιουργήσει κοστούμια για την εμφάνιση της Κιμ Καρντάσιαν για το Met Gala.

Λίγα λόγια για τη ζωή του…

Γεννημένος στο Στρασβούργο τον Δεκέμβριο του 1948, ο Μιγκλέρ στα νιάτα του γράφτηκε στη σχολή χορού Opera du Rhin προτού ξεκινήσει τις σπουδές του στη Σχολή Διακοσμητικών Τεχνών.

Από μικρή ηλικία δημιουργούσε ο ίδιος τα ρούχα του, χρησιμοποιώντας αντικείμενα που αγόραζε από τις γειτονικές υπαίθριες αγορές. Σε ηλικία 20 ετών εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, αρχικά για να εργαστεί σε μια άλλη ομάδα μπαλέτου, αλλά είχε μεγαλύτερη επιτυχία σχεδιάζοντας τα ρούχα που φορούσε.

Σύντομα άρχισε να εργάζεται ως στυλίστας για διάφορους οίκους μόδας στο Παρίσι, το Λονδίνο και το Μιλάνο.

Το 1973 δημιούργησε την δική του εταιρεία που την ονόμασε “Café de Paris” και ένα χρόνο αργότερα ίδρυσε την “Thierry Mugler” .

Οι δημιουργίες του εξυμνούσαν τις γραμμές του γυναικείου σώματος: τονισμένοι ώμοι με βάτες, βαθιά ντεκολτέ, στενή μέση και σμιλεμένη περιφέρεια.

«Ο χορός με δίδαξε πολλά πράγματα για τη στάση του σώματος, την οργάνωση της γκαρνταρόμπας, τη σπουδαιότητα των ώμων, το στήσιμο του κεφαλιού, το παιχνίδι και τον ρυθμό των ποδιών», είχε πει κάποτε ο δημιουργός.

Γεννημένος σόουμαν, διοργάνωσε εντυπωσιακές παρουσιάσεις των δημιουργιών του και υπήρξε πρωτοπόρος των σύγχρονων επιδείξεων μόδας του 21ου αιώνα.


«Οι σημερινές επιδείξεις μόδας είναι μια συνέχιση αυτών που επινόησε ο Μιγκλέρ. Οι συλλογές ρούχων του ήταν προφάσεις για τις επιδείξεις μόδας», θυμάται ο Ντιντιέ Γκριμπάχ, πρώην διευθύνων σύμβουλος του Τιερί Μιγκλέρ.

Για την δέκατη επέτειο του οίκου του, το 1984, διοργάνωσε την πρώτη δημόσια επίδειξη μόδας στην Ευρώπη με 6.000 ανθρώπους στο κοινό που παρακολούθησαν ένα θέαμα το οποίο θύμιζε συναυλία της ροκ.

Τίποτα ωστόσο δεν συγκρίνεται με τον εορτασμό της 20ης επετείου από την ίδρυση του οίκου του, το 1995, που διοργανώθηκε στο Cirque d’Hiver.


Μοντέλα, όπως η Τζέρι Χολ, η Ναόμι Κάμπελ, η Εύα Χερτζίκοβα και η Κέιτ Μος συμμετείχαν στην επίδειξη δίπλα στην Τίπι Χέντρεν και την Τζούλι Νιούμαρ με το σόου να κορυφώνεται με την εμφάνιση του Τζέιμς Μπράουν.

Το 1992, ο οίκος μόδας του λάνσαρε το πρώτο του άρωμα, το “Angel” – σε συνεργασία με την Clarins, η οποία απέκτησε μερίδιο στην εταιρεία προτού αναλάβει τον έλεγχό της το 1997 – το οποίο σημείωσε διαχρονική επιτυχία.

Το 2003 – ένα χρόνο αφού ο ο ίδιος ο Μιγκλέρ φέρεται να είχε αποχωρήσει – η Clarins δεν μπόρεσε να διατηρήσει την παραγωγή και η ετικέτα ρούχων έκλεισε, αφήνοντας πίσω μόνο τα αρώματα και το “Angel” συναγωνιζόταν το Νο.5 της της Chanel για την κορυφή του καταλόγου των πωλήσεων αρωμάτων.

Παρότι φαινομενικά αποσύρθηκε από την πρώτη γραμμή του χώρου της μόδας στις αρχές του 2000, ο Μιγκλέρ συνέχισε να ασκεί σε αυτόν επιρροή και συνεργάστηκε με την Μπιγιονσέ για την παγκόσμια περιοδεία της με τίτλο “I am…” .

Κατά τα επόμενα χρόνια ο σχεδιαστής μόδας είχε μια σειρά από ατυχήματα και χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο πρόσωπο. Έκανε εντατικά μπόντι μπίλντινγκ αλλά και διαλογισμό και γιόγκα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος