Τι είπε στη Γερουσία ο Τζορτζ Τσούνης, υποψήφιος για Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Την δέσμευσή του να εργαστεί σκληρά για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ – Ελλάδας εξέφρασε ο Τζορτζ Τσούνης, κατά την διάρκεια της ακρόασής του στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας η οποία εξέτασε την υποψηφιότητά του για τη θέση του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

«Εάν επικυρωθεί ο διορισμός μου, θα φτάσω στην Αθήνα σε μια κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας. Η σχέση μας βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο όλων των εποχών» είπε ο κ. Τσούνης και πρόσθεσε πως ο ετήσιος Στρατηγικός Διάλογος έχει βοηθήσει στον καθορισμό των βασικών πυλώνων της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για την άμυνα και την ασφάλεια, την επιβολή του νόμου και την αντιτρομοκρατία, το εμπόριο και τις επενδύσεις, την αντιμετώπιση των καταστροφών, την ενέργεια και το κλίμα και τους δεσμούς μεταξύ των λαών.

Τι είπε στη Γερουσία ο Τζορτζ Τσούνης, υποψήφιος για Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο σε όλα τα μέτωπα, καθώς επιδιώκει την οικονομική αναζωογόνηση, ξεπερνά τις προκλήσεις της πανδημίας και αντιμετωπίζει εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα έχει σημασία – όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες» είπε ο κ. Τσούνης και συμπλήρωσε πως μέσα στις πρώτες προτεραιότητές του είναι η επιτάχυνση των εμπορικών και επενδυτικών ευκαιριών.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή συνεργασία, είπε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο σε αυτόν τον τομέα. Εάν η υποψηφιότητα μου επικυρωθεί θα ενθαρρύνω την Ελλάδα να συνεχίσει να επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και σε έργα σημαντικά για την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του Διασυνδετήριου Ελλάδας-Βουλγαρίας, του Διασυνδετήριου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, της Πλωτής Μονάδας της Αλεξανδρούπολης καθώς και διασυνδετηρίων που θα μπορούν να υποστηρίξουν φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Βλέπουμε αυξημένες επενδύσεις των ΗΠΑ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο για ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία».

Αναφερόμενος στην αμυντική συνεργασία των δυο χωρών, είπε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες επωφελούνται από μια ισχυρή και αυξανόμενη διμερή αμυντική σχέση με την Ελλάδα. Θα συνεχίσω να εμβαθύνω αυτή τη βασική σχέση. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η μακροχρόνια στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας από την οποία ο στρατός πραγματοποίησε περίπου 2.500 πτήσεις και 143 επισκέψεις πλοίων μόνο το 2021. Η αμυντική μας σχέση έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια, μεταξύ άλλων, μέσω της ενημέρωσης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας και της μεγαλύτερης εκπαίδευσης και ανάπτυξης στην Ελλάδα».

Ο κ. Τσούνης, απαντώντας σε ερώτηση για την Κίνα και την προσπάθειά της να επηρεάσει τις εξελίξεις στην χώρα μας και να αυξήσει την επιρροή της μέσω επενδύσεων όπως στο λιμάνι του Πειραιά, απάντησε πως η Κίνα πράγματι έχει πραγματοποιήσει μια οικονομικού τύπου «εισβολή» και ασκεί κακόβουλη επιρροή στην περιοχή μας και αυτό αποτελεί μέρος ενός καλά οργανωμένου σχεδίου το οποίο θα συνεχιστεί. Εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Ελλάδα επέλεξε ευρωπαίο εταίρο για το 5G έναντι της κινεζικής τεχνολογίας και για το γεγονός οτι έχει ξεκάθαρη εικόνα για τις πραγματικές προθέσεις του Πεκίνου. Τόνισε μάλιστα πως κατά την περίοδο της πώλησης του λιμανιού του Πειραιά η κινεζική ήταν η μοναδική προσφορά και οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν εμφανή την «επενδυτική παρουσία» τους και να επιδείξουν «επενδυτική επιθετικότητα».

Ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος