Θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης πέφτουν εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο

Περισσότερα από 160 εκατομμύρια παιδιά από 5 έως 17 ετών σε όλο τον κόσμο βιώνουν στις μέρες μας συνθήκες εργασιακής εκμετάλλευσης, υπενθυμίζουν με ανακοινώσεις τους διάφορες ΜΚΟ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται στις 12 Ιουνίου κάθε έτους.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός των παιδιών που υφίστανται τις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας όπως αυτές ορίζονται από τη Σύμβαση 182 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) και σχετίζονται με την εμπορία παιδιών, τις συνθήκες δουλείας και τη συμμετοχή ανηλίκων σε ένοπλες συγκρούσεις.

Στις περιοχές της Αφρικής, της Ασίας και του Ειρηνικού καταγράφονται 9 στις 10 περιπτώσεις παιδιών που εργάζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, τα περισσότερα στον αγροτικό τομέα (70%), ενώ δεν λείπουν και ιδιαίτερα επικίνδυνες εργασίες, όπως σε ορυχεία και εργοστάσια, χωρίς καν τις ελάχιστες συνθήκες ασφάλειας για αυτές τις τρυφερές ηλικίες. Η πλειοψηφία των εργαζόμενων παιδιών σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν είναι αγόρια, όμως η UNICEF σημειώνει ότι σε αυτό το σημείο υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ορατότητας για την εργασία των μικρών κοριτσιών που απασχολούνται σε οικιακές εργασίες, υπό καθεστώς απειλής πολλές φορές.

Μετά από έρευνες σε 8 χώρες (Βραζιλία, Αιθιοπία, Ινδία, Ινδονησία, Κονγκό, Σρι Λάνκα, Τουρκία και Βιετνάμ), η ΜΚΟ Save The Children εξέδωσε μια έκθεση στην οποία προειδοποιεί για τον υψηλό κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν για την παιδική ηλικία οι παγκοσμιοποιημένες αγορές. «Τα ρούχα που φοράμε, τα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούμε, τα τρόφιμα που τρώμε μπορεί να έχουν παραχθεί από παιδική εργασία. Αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί όλους» σημείωσε η Anne Reiner, που υπογράφει την έκθεση της ΜΚΟ.

Η ανεπάρκεια του οικογενειακού εισοδήματος και το υψηλό κόστος της εκπαίδευσης αυξάνουν τον κίνδυνο να βρεθεί ένα παιδί υπό συνθήκες εργασίας. Σύμφωνα με άλλη ΜΚΟ για θέματα παιδικής εκπαίδευσης, την Educo, το ένα τρίτο των παιδιών που δουλεύουν δεν πηγαίνουν στο σχολείο, θεωρώντας ότι ο πιο ασφαλής δρόμος για να εξαλειφθεί η παιδική εργασία περνά μέσα από την εκπαίδευση, όπως σημειώνει και η ειδικός της οργάνωσης σε θέματα προστασίας της παιδικής ηλικίας, Laurence Cambianica, που συνεχίζει ότι «θα πρέπει να κατοχυρωθεί θεσμικά η ελάχιστη ηλικία απασχόλησης για παιδιά, η οποία να έπεται της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και σε καμία περίπτωση να μην είναι κάτω των 14 ετών.»    

Πηγή: Europa Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος