Θρήνος στην Ιταλία για το θάνατο του David Sassoli – Η Πορεία του

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η είδηση του θανάτου του David Sassoli είναι με διαφορά η επικρατέστερη στα Ιταλικά πρωτοσέλιδα, είδηση η οποία είναι σοκ για την Ιταλία. Μια είδηση που ήρθε μέσω ανάρτησης στο Facebook από τον εκπρόσωπό του, Roberto Cuillo, ο οποίος ανακοίνωσε πως ο Sassoli απεβίωσε σε Νοσοκομείο του Aviano στο Pordenone της Ιταλίας.

Στη χώρα ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ήταν γνωστός κυρίως ως δημοσιογράφος και τηλεοπτικός παρουσιαστής. 

Γεννημένος στη Φλωρεντία το 1956, ο David Sassoli σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και αμέσως ξεκίνησε την δημοσιογραφική του καριέρα στην εφημερίδα Il Tempo της Ρώμης, πριν συνεργαστεί με διάφορες εφημερίδες και το πρακτορείο ειδήσεων ASCA. Το 1985 και για 7 χρόνια εργάστηκε στην εφημερίδα Il Giorno, όπου παρακολουθούσε σημαντικά θεμελιώδη ιστορικά γεγονότα, όπως η πτώση του Τείχους του Βερολίνου (9 Νοεμβρίου 1989). 

Το 1992 προσελήφθει στη RAI, πρώτα σαν ρεπόρτερ για το TG3 και ως συνεργάτης για δημοφιλή τηλεοπτικά προγράμματα όπως το “Il rosso e il nero” (“The Red and the Black”) και “Tempo reale” (” Πραγματικός χρόνος “). Το 1996 παρουσίασε την εκπομπή “Cronaca in diretta” και λίγα χρόνια αργότερα διορίστηκε ως anchorman του TG1, ρόλο που τον καθόρισε ανάμεσα στους πιο αξιόλογους και δημοφιλείς δημοσιογράφους της Ιταλίας. Το 2007 ο Sassoli έγινε αναπληρωτής διευθυντής του TG1.

Η αλλαγή της καριέρας του ήρθε το 2009, ο Sassoli εγκατέλειψε τη δημοσιογραφία για να μπει στην πολιτική με το Δημοκρατικό Κόμμα (PD, κεντροαριστερά), συμμετέχοντας στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009, για την Κεντρική Ιταλία. Από το 2009 έως το 2014 διετέλεσε επικεφαλής αντιπροσωπείας του Δημοκρατικού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το 2013 ο Sassoli συμμετείχε ως υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές για το αξίωμα του δημάρχου της Ρώμης για την Αριστερά, αλλά τερμάτισε δεύτερος.

Η καριέρα του Sassoli στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεχίζεται, αφού το 2014 επανεξελέγη με το Δημοκρατικό Κόμμα, και την 1η Ιουλίου 2014 ο Sassoli εξελέγη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 393 ψήφους. Σημειωτέον, ήταν μέλος της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ακραία φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Sassoli εξελέγη Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 3 Ιουλίου 2019, διαδεχόμενος τον Antonio Tajani, και είναι ο έβδομος Ιταλός που κατέχει το αξίωμα. Στην ομιλία αποδοχής του, ο Σασόλι μίλησε για το Ευρωπαϊκό εγχείρημα ως όνειρο ειρήνης και δημοκρατίας. Στην πρώτη του δημόσια δράση ως νεοεκλεγείς πρόεδρος, ο Sassoli αποφάσισε να αποτίνει φόρο τιμής σε όλα τα θύματα της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, παρευρισκόμενος σε έναν από τους χώρους των βομβιστικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες το 2016 για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων στο σταθμό του μετρό Maelbeek, μια συμβολική πράξη.

Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα καταφθάνουν από όλο τον Ιταλικό πολιτικό κόσμο, από τον Enrico Letta (Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος) και τον φίλο του Dario Franceschini (Υπουργός Πολιτισμού, Δημοκρατικό Κόμμα) ως και το Γραφείου Τύπου του Ιταλού Πρωθυπουργού, Mario Draghi, που τον αποκαλεί ως “Άνθρωπος των θεσμών, βαθιά φιλοευρωπαίος, παθιασμένος δημοσιογράφος, ο Sassoli ήταν σύμβολο ισορροπίας, ανθρωπιάς, γενναιοδωρίας. Αυτές οι ιδιότητες αναγνωρίζονταν πάντα από όλους τους συναδέλφους του, από κάθε πολιτική θέση και από κάθε Eυρωπαϊκή χώρα, μαρτυρώντας το εξαιρετικό πολιτικό του πάθος, την ικανότητά του να ακούει, τη διαρκή δέσμευσή του στην εξυπηρέτηση των πολιτών.”

Τέλος, ένα συγκινητικό μήνυμα ανάρτησε το Επιτελείο του David Sassoli στο Facebook, με ξεκάθαρη αναφορά στο έργο του.

“Με τον David Sassoli, η Ευρώπη και η Ιταλία χάνουν έναν άνθρωπο πρωτοβάθμιων θεσμών, που πίστευε στην πολιτική με την ευγενέστερη έννοιά της, σε ένα προπύργιο της Ευρώπης δικαιωμάτων και ευκαιριών, στη δέσμευση υπέρ των πιο αδύναμων και ανυπεράσπιστων ανθρώπων, στον αγώνα εναντίον όλων των μορφών αδικίας και απαξίωσης, πάντα με χαμόγελο”.

Ο David Sassoli αφήνει γυναίκα και δύο παιδιά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος