Ένταση στη Μαύρη Θάλασσα: Ρωσικές προειδοποιήσεις σε ουκρανικό πολεμικό πλοίο που έπλεε προς το Στενό του Κερτς

Ένταση σημειώθηκε την Πέμπτη στη Μαύρη Θάλασσα, όπου το πλοίο «Ντονμπάς» του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού έπλεε προς το Στενό του Κερτς, χωρίς να συμμορφώνεται με τις ρωσικές εντολές για αλλαγή πορείας, σύμφωνα με την FSB. Το πλοίο «δεν εισήλθε στις ευαίσθητες θαλάσσιες ζώνες και κινήθηκε αποκλειστικά στα δικά του χωρικά ύδατα, αυτή την ώρα επιστρέφει στη βάση του», ανακοίνωσε το κέντρο Τύπου του αρχηγείου της Επιχείρησης Κοινών Δυνάμεων στο Ντονμπάς.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Αλεξέι Ρέζνοφ δήλωσε νωρίτερα πως το ουκρανικό πλοίο βρισκόταν νόμιμα στη Αζοφική Θάλασσα καθώς η θαλάσσια περιοχή ανήκει και στις δυο χώρες.

«Είναι πολύ περίεργο το γεγονός ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες διέκριναν μια απειλή από ένα σκάφος έρευνας και διάσωσης – ένα σκάφος χωρίς όπλα. Γενικά, η Αζοφική Θάλασσα είναι μια κοινή υδάτινη περιοχή, βρισκόμαστε εκεί νόμιμα», είπε ο Αλ. Ρέζνικοφ.

Προηγήθηκε μήνυμα της FSB που ανέφερε ότι «στις 9 Δεκεμβρίου και ώρα 09:12 το πλοίο “Ντονμπάς” του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού απομακρύνθηκε από το λιμάνι της Μαριούπολης και κινήθηκε προς την κατεύθυνση του στενού Κερτς. Η ουκρανική πλευρά δεν υπέβαλε αίτημα για πέρασμα από το κανάλι Κέρτς-Γιελένσκι».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη 1:45 μ.μ., το πλοίο της συνοριακής φρουράς της FSB προειδοποίησε το «Ντονμπάς» ότι πρέπει να υποβληθεί αίτηση σύμφωνα με τους ρωσικούς νόμους προκειμένου να περάσει το στενό. Σε απάντηση, το ουκρανικό πλοίο ισχυρίστηκε πως δεν σχεδιάζει να διέλθει από εκεί.

Η FSB ανέφερε ότι το «Ντονμπάς» βρισκόταν σε απόσταση 18 ναυτικών μιλίων από το Στενό του Κερτς και δεν συμμορφωνόταν με τις εντολές για αλλαγή πορείας.

«Αυτές οι ενέργειες αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας» κατέληγε η ανακοίνωση της FSB.

Σε συνεδρίαση του Προεδρικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η κατάσταση στη νοτιοανατολική Ουκρανία μοιάζει με γενοκτονία.

«Πρέπει να μιλήσω για τη ρωσοφοβία, η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα προς τη γενοκτονία. Αυτό που συμβαίνει τώρα στο Ντονμπάς, το βλέπουμε και το γνωρίζουμε πολύ καλά. Φυσικά, θυμίζει πολύ τη γενοκτονία που είπατε. Μην υποτιμάτε αυτές τις έννοιες. Πρέπει να αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα των σημερινών γεγονότων. Ας το σκεφτούμε» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ανταπόκριση από τη Μόσχα: Αχιλλέας Πατσούκας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος