Θρίλερ σε πτήση από Αθήνα: Με εντολή Λουκασένκο αναγκαστική προσγείωση για σύλληψη blogger ακτιβιστή

Σε αναγκαστική προσγείωση στη Λευκορωσία διατάχθηκε από τον Πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο, πτήση της Ryanair από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους της Λιθουανίας προκειμένου να συλληφθεί ένας ακτιβιστής blogger. 

Οι αστυνομικοί στο Μινσκ συνέλαβαν τον 26χρονο δημοσιογράφο ακτιβιστή Ρόμαν Προτάσεβιτς, ο οποίος ήταν στη λίστα των καταζητούμενων για τις μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στον Λευκορώσο πρόεδρο πέρυσι.

Στην καταγγελία προχώρησε αρχικά ο Ρολάντας Κατσίνσκας, Λιθουανός διπλωμάτης.

Το αεροσκάφος, βρισκόταν πάνω από τη Λευκορωσία έχοντας σχεδόν φτάσει στη Λιθουανία όταν άλλαξε κατεύθυνση, συνοδεία μαχητικού MIG-29, προς το Μινσκ εν μέσω αναφορών ότι είχε εκρηκτικά.

Ωστόσο δεν βρέθηκαν εκρηκτικά, κάτι που επιβεβαίωσε αργότερα και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας.

Το τμήμα καταστολής οργανωμένου εγκλήματος της Λευκορωσίας από την πλευρά του ανέφερε ότι ο Προτάσεβιτς τέθηκε υπό κράτηση, αλλά στη συνέχεια απέσυρε τη σχετική δήλωση που είχε κάνει στο κανάλι Telegram. Αργότερα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης το επιβεβαίωσε.

Η Ryanair δεν προχώρησε σε κανένα άμεσο σχολιασμό.

Για απειλή στη διεθνή πολιτική αεροπορία κάνει λόγο η Λιθουανία

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα απαίτησε από τη Λευκορωσία να απελευθερώσει τον Λευκορώσο ακτιβιστή για τη σύλληψη του οποίου το αεροσκάφος υποχρεώθηκε σε προσγείωση “δια της βίας”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. “Καλώ τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ να αντιδράσουν αμέσως στην απειλή που έθεσε στη διεθνή πολιτική αεροπορία το καθεστώς της Λευκορωσίας. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει αμέσως βήματα ώστε αυτό να μην επαναληφθεί”, ανέφερε ο Λιθουανός πρόεδρος.

Υποσχέθηκε ότι θα συζητήσει το θέμα αύριο, Δευτέρα, στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Η προεδρική σύμβουλος Άστα Σκαϊσγκιράιτε είπε πως η επιχείρηση φαίνεται πως ήταν προσχεδιασμένη. Όπως είπε οι λευκορωσικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν ποιος επέβαινε στο αεροπλάνο, καθώς ο Προτάσεβιτς ζούσε στο Βίλνιους από τον Νοέμβριο.

Θρίλερ σε πτήση από Αθήνα: Με εντολή Λουκασένκο αναγκαστική προσγείωση για σύλληψη blogger ακτιβιστή
Ο Ρ. Προτάσεβιτς

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους Ευρωπαίους εταίρους  για το θέμα. “Πρωταρχικό μας μέλημα η ασφάλεια όλων των επιβατών” σημειώνει.

Στην πτήση σύμφωνα με τις αρχές της Λιθουανίας επέβαιναν 170 επιβάτες από 12 χώρες οι οποίοι βρίσκονται προσώρας στο αεροδρόμιο του Μινσκ. Μεταξύ αυτών 11 ‘Ελληνες.

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) May 23, 2021

Εκπρόσωπος του αεροδρομίου στο Βίλνιους δήλωσε στο Reuters ότι το αεροπλάνο κατευθύνθηκε προς Μινσκ λόγω διένεξης μεταξύ του πληρώματος και ενός επιβάτη.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA, ο Λουκασένκο διέταξε προσωπικά πολεμικό αεροπλάνο να συνοδεύσει το Boeing της Ryanair στο Μινσκ.

Στην εξουσία από το 1994, ο Λουκασένκο ξεκίνησε μια βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων το 2020. Περίπου 35.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση από τον Αύγουστο, λένε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ δεκάδες έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης. Οι αρχές λένε ότι πάνω από 1.000 ποινικές υποθέσεις έχουν ανοίξει.

Ο Προτάσεβιτς είναι ένας από τους ιδρυτές του τηλεοπτικού καναλιού Νexta Telegram της αντιπολίτευσης, που ήταν από τις κύριες πηγές ενημέρωσης και συντονισμού για τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Λουκασένκο.

Η κύρια αντίπαλος του Λουκασένκο στις τελευταίες εκλογές, Σβετλάνα Τσιχανόφσκαγια δήλωσε ότι οι αρχές της χώρας “έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών επί του σκάφους, αλλά και όλη την πολιτική αεροπορία για χάρη της τιμωρίας ενός άνδρα που είναι συντάκτης του μεγαλύτερου ανεξάρτητου καναλιού της Λευκορωσίας”.

Δριμεία αντίδραση από ΕΕ – Το θέμα θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής

Η προσγείωση προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ε.Ε. με τον Σαρλ Μισέλ να γράφει σε tweet: «Καλούμε τις αρχές της Λευκορωσίας να αποδεσμεύσουν άμεσα την πτήση και τους επιβάτες».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγραψε σε δικό της tweet: «Είναι απολύτως απαράδεκτο να αναγκάζεται πτήση από Αθήνα προς Βίλνιους να προσγειώνεται στο Μινσκ. Κάθε παραβίαση των διεθνών κανονισμών πτήσεων θα επιφέρουν επιπτώσεις».

Πηγή Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος