Nord Stream: Πληθαίνουν οι υπόνοιες για σαμποτάζ – Η απάντηση της Μόσχας

Array

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το θρίλερ με τους αγωγούς στη Βαλτική. Τρεις υποθαλάσσιες γραμμές των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream υπέστησαν ζημιές μέσα σε μια ημέρα, ενώ εκφράζεται ανοιχτά πια η άποψη ότι οι εκρήξεις που σημειώθηκαν οφείλονται σε σαμποτάζ. Το Κρεμλίνο πάντως δήλωσε πως οι ισχυρισμοί ότι η Ρωσία βρίσκεται με κάποιο τρόπο πίσω από μια επίθεση στους αγωγούς αερίου Nord Stream είναι «βλακώδεις και παράλογοι», προσθέτοντας πως η Μόσχα είδε μια κάθετη αύξηση των κερδών των αμερικανικών εταιρειών που προμηθεύουν αέριο στην Ευρώπη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως το περιστατικό πρέπει να διερευνηθεί και πως το χρονοδιάγραμμα των επισκευών των αγωγών δεν είναι σαφές. «Ήταν αρκετά προβλέψιμο» ότι μερικοί θα κατηγορούσαν τη Ρωσία, δήλωσε ο Πεσκόφ. «Προβλέψιμο, βλακώδες και παράλογο», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως οι διαρροές από τους αγωγούς είναι «προβληματικές» για τη Μόσχα επειδή το ρωσικό αέριο που διαρρέει απ’ αυτούς «κοστίζει πολύ ακριβά».

Σε δολιοφθορά απέδωσε τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει η «ισχυρότερη δυνατή απάντηση» σε περίπτωση επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί βαθύτατα για τις βλάβες στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 που είχαν ως αποτέλεσμα διαρροές στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας” υπογραμμίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ επισημαίνει ότι «όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι διαρροές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε έρευνα με στόχο την πλήρη σαφήνεια σχετικά με το τι συνέβη και γιατί, και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας στην ενεργειακή ασφάλεια».

Σίγουρα δεν αποτελούν σύμπτωση, οι τρεις διαρροές που έγιναν σε δύο διαφορετικούς αγωγούς σε διάστημα λίγων ωρών, εκτιμούν αναλυτές, ενώ οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα αποτυπώνουν τη σοβαρότητα των ζημιών. Την ίδια ώρα, έχει ήδη επηρεαστεί η ναυσιπλοΐα και υπάρχει μεγάλη ανησυχία και για περιβαλλοντική ρύπανση.

Η Σουηδία έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «δολιοφθορά» στους αγωγούς. Νωρίτερα η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε με βεβαιότητα ότι η διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 οφείλεται σε «σκόπιμες ενέργειες», όχι σε «ατύχημα».

Ο υπουργός Αμυνας της Δανίας δήλωσε ότι η επιθεώρηση των τμημάτων των δύο αγωγών Nord Stream που επλήγησαν από υποθαλάσσιες εκρήξεις ανοικτά νησιού της Δανίας στην Βαλτική δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί πριν από την παρέλευση μίας ή δύο εβδομάδων. «Μπορεί να πάρει μία ή δύο εβδομάδες πριν επικρατήσει αρκετή ηρεμία στην ζώνη για να δούμε τι συνέβη», δήλωσε ο Μόρτεν Μποντσκόφ στα μέσα ενημέρωσης της Δανίας.

Nord Stream: Πληθαίνουν οι υπόνοιες για σαμποτάζ – Η απάντηση της Μόσχας
(Photo by Handout / DANISH DEFENCE / AFP)

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απέδωσε τις διαρροές του αγωγούς Nord Stream σε πράξεις σαμποτάζ και δήλωσε ότι συζήτησε την προστασία των ζωτικής σημασίας υποδομών στις χώρες του ΝΑΤΟ με τον υπουργό Αμυνας της Δανίας Μόρτεν Μποντσκόφ. «Συζητήσαμε το σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream με τον υπουργό Αμυνας Μόρτεν Μποντσκόφ. Θίξαμε την προστασία των κρίσιμων υποδομών των χωρών του ΝΑΤΟ», έγραψε στο Twitter ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για την ασφάλεια στην περιοχή της Βαλτικής», διαπίστωσε ο υπουργός Αμυνας της Δανίας. «Η Ρωσία έχει σημαντική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και αναμένουμε ότι θα συνεχίσουν την επίδειξη ισχύος», δηλώνει ο Μόρτεν Μποντσκόφ σε ανακοίνωση μετά την συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream συνιστούν πολύ σοβαρό και πολύ ύποπτο περιστατικό, αλλά απαιτείται πλήρης έρευνα για να διαπιστωθεί τι συνέβη, δήλωσε δυτικός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται. «Για τους αγωγούς είναι σαφές ότι φαίνεται πολύ σοβαρό. Οι πολλαπλές ταυτόχρονες εκρήξεις – είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει να ερευνηθεί», είπε. «Είναι προφανές ότι φαίνεται πολύ ύποπτο, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να διαπιστώσουμε τα γεγονότα και στην συνέχεια να αποδώσουμε ευθύνες», πρόσθεσε.

Η πιθανολογούμενη δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream δεν συνιστά επίθεση στη Σουηδία, δήλωσε σήμερα στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε. “Αυτό δεν συνιστά επίθεση στη Σουηδία διότι δεν ήταν στην επικράτειά μας“, σημείωσε η Λίντε. “Πρόκειται για ένα διεθνές περιστατικό“.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την Τρίτη ότι είναι έτοιμες να βοηθήσουν τους ευρωπαίους συμμάχους στην ενεργειακή ασφάλεια μετά τον εντοπισμό διαρροών στους αγωγούς Nord Stream και δήλωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο δολιοφθοράς.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν αναφορές ότι οι διαρροές ήταν «το αποτέλεσμα επίθεσης ή κάποιου είδους δολιοφθορά». «Εάν επιβεβαιωθεί, αυτό δεν είναι σαφώς προς το συμφέρον κανενός. Οι διαρροές δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ενεργειακή ανθεκτικότητα της Ευρώπης», είπε ο Μπλίνκεν και πρόσθεσε: «Αυτό που είναι κρίσιμο είναι ότι εργαζόμαστε καθημερινά, τόσο σε βραχυπρόθεσμη όσο και σε μακροπρόθεσμη βάση, για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια για την Ευρώπη και, ως εκ τούτου, σε όλο τον κόσμο».

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, ανάρτησε στο Twitter ότι είχε μιλήσει με τον «ομόλογό του Ζαν-Τσαρλς Έλλερμαν-Κινγκόμπε της Δανίας για την προφανή δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream». «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες για διερεύνηση και θα συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Στο Οσλο, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε δήλωσε στο πρακτορείο NTB ότι δεν διαπιστώνει ότι υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος για τις υπεράκτιες υποδομές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μετά τις ύποπτες εκρήξεις στην Βαλτική και δεν έχει ζητήσει την συνδρομή του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η Νορβηγία, βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, θα ενισχύσει την ασφάλεια γύρω από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, τους τερματικούς σταθμούς και τις εγκαταστάσεις επί της νορβηγικής υφαλοκρηπίδας. «Η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει μέτρα για να ενισχύσει την ασφάλεια των υποδομών, των τερματικών σταθμών και των εγκαταστάσεων επί της νορβηγικής υφαλοκρηπίδας», δηλώνει ο νορβηγός υπουργός Ενέργειας Τέργε Αασλαντ σε χθεσινοβραδυνή του ανακοίνωση.

Nord Stream: Πληθαίνουν οι υπόνοιες για σαμποτάζ – Η απάντηση της Μόσχας
(Photo by Handout / DANISH DEFENCE / AFP)

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά τον πρόσφατο εντοπισμό πτήσεων drone που αναφέρθηκαν από πετρελαϊκές εταιρείες γύρω από τις πλατφόρμες τους στα νορβηγικά χωρικά ύδατα. Η Αρχή Πετρελαϊκής Ασφαλείας της Νορβηγίας ζήτησε «αυξημένη επιφυλακή εκ μέρους των διαχειριστών και των πλοιοκτητών επί της υφαλοκρηπίδας», έπειτα από τον εντοπισμό drone που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ατύχημα ή επίθεση.

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA είχε προειδοποίησε εδώ και εβδομάδες τη Γερμανία για πιθανές επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου που περνούν από τη Βαλτική, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Το Βερολίνο υποθέτει ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 οφείλονται σε «στοχευμένη επίθεση».

Οι «New York Times» γράφουν ότι το υπό διερεύνηση περιστατικό αναδεικνύει τις ευάλωτες ενεργειακές υποδομές της Ευρώπης, παρόλο που η ήπειρος προσπαθεί να απογαλακτιστεί από τις προμήθειες της Ρωσίας.

Κανείς από τους δύο αγωγούς δεν μεταφέρει τώρα αέριο στην Ευρώπη αφού έχουν βρεθεί εναλλακτικοί προμηθευτές, αλλά υπήρχε αέριο στο εσωτερικό των υποδομών, το οποίο απελευθερώνεται στη Βαλτική.

Δύο σεισμικές δονήσεις που παρέπεμπαν σε εκρήξεις καταγράφηκαν την Δευτέρα από σεισμογραφικούς σταθμούς στην Δανία, την Σουηδία και την Γερμανία, ανακοίνωσε χθες το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας. Η πρώτη δόνηση σημειώθηκε στις 00.03 GMT και μετρήθηκε στους 2,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και η δεύτερη στις 17.03 GMT και μετρήθηκε στους 2,1 βαθμούς, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ένας Σουηδός σεισμολόγος δήλωσε την Τρίτη ότι είναι βέβαιος ότι η σεισμική δραστηριότητα που εντοπίστηκε στο σημείο των διαρροών του αγωγού Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα προκλήθηκε από εκρήξεις και όχι από σεισμούς ή κατολισθήσεις. Ο Bjorn Lund, σεισμολόγος στο Σουηδικό Εθνικό Σεισμικό Δίκτυο στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, είπε ότι τα σεισμικά δεδομένα που συγκέντρωσε ο ίδιος και οι σκανδιναβοί συνάδελφοί του έδειξαν ότι οι εκρήξεις έγιναν στο νερό και όχι κάτω από τον βυθό της θάλασσας.

Ο Σωτήρης Δελής, επίτιμο μέλος της Σουηδικής Βουλής, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” τόνισε ότι τα σουηδικά ΜΜΕ είναι προς το παρόν προσεκτικά στις εκτιμήσεις τους. “Χθες το βράδυ είχαμε επίσης μια πληροφόρηση από την επιχειρησιακή πρωθυπουργό. Είπε λοιπόν ότι συμφωνεί με τη συνάδελφό της της Δανίας, ότι πίσω από αυτή τη δολιοφθορά κρύβονται τεράστιες δυνάμεις και δεν είναι απλά τυχαίο ότι έχει συμβεί“.

Η δολιοφθορά είναι μια πραγματικότητα. Τα υπόλοιπα είναι εικασίες. Πίσω από την υπόθεση πρέπει να είναι μια τεράστια δύναμη με αρκετά καλή οικονομία, γιατί το καλώδιο βρίσκεται σε περίπου 70 – 80 μέτρα. Όποιοι δεν είναι επαγγελματίες δεν μπορούν να πάνε εκεί, διότι επίσης το καλώδιο είναι καλυμμένο και προστατευόμενο. Άρα λοιπόν το συμπέρασμα είναι ότι αυτό το πράγμα έγινε για κάποιο σκοπό” εκτίμησε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος