Σε θετικό κλίμα εξελίσσονται οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας στοΛονδίνο, καθώς οι δύο πλευρές επιδιώκουν πρόοδο σε κρίσιμα ζητήματα εξαγωγικών περιορισμών και σταθεροποίησης της εμπορικής ανακωχής που συμφωνήθηκε τον προηγούμενο μήνα στην Γενεύη.
Ανταπόκριση – Λονδίνο: Αναστασία Καντζαβελου
Παρότι ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, αναχωρεί για την Ουάσινγκτον λόγω προγραμματισμένης παρουσίας του στο Κογκρέσο, οι συνομιλίες συνεχίζονται σήμερα Τέταρτη, τρίτη ημέρα, με επικεφαλής τον Υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ και τον Εμπορικό Αντιπρόσωπο Τζέιμσον Γκριρ.
«Νομίζω ότι οι συνομιλίες πάνε πραγματικά πολύ καλά. Όλοι είναι συγκεντρωμένοι και δουλεύουμε εντατικά», δήλωσε ο Λάτνικ το απόγευμα της Τρίτης, έξω από το Lancaster House, όπου οι δύο αντιπροσωπείες διαπραγματεύονται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. «Ελπίζω να ολοκληρώσουμε απόψε, αλλά αν χρειαστεί, θα συνεχίσουμε και αύριο». Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα συναντώνται για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες, καθώς επιδιώκουν να γεφυρώσουν κρίσιμες διαφορές σε μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο στις διμερείς οικονομικές τους σχέσεις.
«Τα δυο μέρη κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής για το γενικό πλαίσιο (…) και θα παρουσιάσουν αυτό το γενικό πλαίσιο στους ηγέτες τους», συνόψισε μιλώντας στον Τύπο ο Κινέζος αντιπρόσωπος για το διεθνές εμπόριο Λι Τσενγκάνγκ. Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ από την πλευρά του δήλωσε πεπεισμένος ότι το ζήτημα των σπανίων γαιών –οι εξαγωγές των οποίων χαρακτηρίζονται υπερβολικά περιορισμένες από την Ουάσιγκτον– «θα επιλυθεί μέσω της εφαρμογής αυτού του γενικού πλαισίου».
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται η διαμόρφωση μιας συμφωνίας που θα προβλέπει χαλάρωση των αμερικανικών περιορισμών στις εξαγωγές τεχνολογικών προϊόντων προς την Κίνα, με αντάλλαγμα την άρση εμποδίων στις εξαγωγές σπάνιων γαιών από την κινεζική πλευρά — πρώτων υλών κρίσιμων για τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας και την άμυνα.
Την κινεζική αντιπροσωπεία στο Λονδίνο ηγούνται ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ, ο Υπουργός Εμπορίου Ουάνγκ Ουεντάο και ο επικεφαλής διαπραγματευτής Λι Τσενγκγκάνγκ.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος