Θετικά εκτιμά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την προσχώρηση της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην ΕΕ

Ανταπόκριση-Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικρότησε σήμερα (6/7) κατά την διάρκεια συζήτησης για τα συμπεράσματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης-24ης Ιουνίου, την απόφαση να ανοίξουν οι πόρτες της ΕΕ για Ουκρανία και Μολδαβία, ζήτησε όμως παράλληλα από τους ηγέτες να αντιμετωπίσουν την παρούσα κρίση, ενισχύοντας την ΕΕ.

Όπως υπογράμμισαν τα μέλη της Ολομέλειας του ΕΚ, ο δρόμος προς την ένταξη θα είναι μακρύς και θα απαιτήσει πολλές μεταρρυθμίσεις για την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Τόνισαν ότι η ΕΕ θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους για να στηρίξει τις χώρες αυτές στο ενδιάμεσο διάστημα, ακόμη και με στρατιωτικό εξοπλισμό.

Επισημάνθηκε η ανάγκη δίκαιης μεταχείρισης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και στην απεμπλοκή της προσχώρησής τους, όπως έχει ήδη ζητήσει επανειλημμένα το Κοινοβούλιο στο παρελθόν. Όσον αφορά τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και το κάλεσμα του Κοινοβουλίου για μια Συνέλευση με στόχο την αναθεώρηση των Συνθηκών της ΕΕ, η Ολομέλεια επέκρινε την έλλειψη φιλοδοξίας που επέδειξε το Συμβούλιο, τονίζοντας ότι η ανάγκη μεταρρύθμισης της ΕΕ και του τρόπου λειτουργίας της είναι επείγουσα. Επέμειναν ότι οι πολίτες δεν πρέπει να απογοητευτούν και ότι οι προσδοκίες τους πρέπει να εκπληρωθούν.

Απαιτείται ωστόσο πιο συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση των αλληλένδετων προβλημάτων των τιμών της ενέργειας, των ελλείψεων φυσικού αερίου που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, της αύξησης του πληθωρισμού και των επιπτώσεών τους στα νοικοκυριά με ομιλητές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες να ζητούν τη θέσπιση ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος