Θέμα ωρών η αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Η αποχώρηση των τελευταίων βρετανικών στρατευμάτων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα ολοκληρωθεί σε λίγες ώρες. Η διαδικασία ελέγχου πιστοποίησης έχει λήξει, “οι πύλες έκλεισαν στις 4:30 το πρωί” είπε ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας σήμερα Παρασκευή.

Η εκκένωση πολιτών λήγει σήμερα με τους 1,000 τελευταίους πολίτες να έχουν περάσει τον έλεγχο. Οι τελευταίες βρετανικές πτήσεις -συνολικά 8-9- που μεταφέρουν εκατοντάδες Αφγανούς πρόσφυγες αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα.

Τα βρετανικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν το Σαββατοκύριακο. “Θα είμαστε έξω πριν τις ΗΠΑ” επισήμανε ο κ. Ουάλας. “Προς το παρόν αυτή η οδός έληξε” δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

Ωστόσο η βρετανική κυβέρνηση αναμένει και επαναλαμβάνει διαρκώς ότι προσδοκά το αεροδρόμιο να παραμείνει ανοιχτό και λειτουργικό, και τα σύνορα ανοιχτά. Η διαδικασία θα συνεχιστεί για όσους δικαιωματικά θέλουν να αποχωρήσουν να τους επιτραπεί από το νέο καθεστώς του Ταλιμπάν.

Συνολικά οι βρετανικές δυνάμεις εκκένωσαν έως σήμερα 14,000 περίπου ανθρώπους. 4,000 εξ αυτών με βρετανικό διαβατήριο. “Δυστυχώς δεν θα τους βγάλουμε όλους”, επιβεβαίωσε ο κ. Ουάλας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος