Θέλουν να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους σε κρουαζιερόπλοιο

Σκέφτεστε να συνταξιοδοτηθείτε σε ένα κρουαζιερόπλοιο; Δεν είστε μόνος. Η απόφαση να συνταξιοδοτηθείς ή και να εργαστείς σε ένα κρουαζιερόπλοιο είναι γενικά σπάνια, αλλά όχι καινούργια. Πριν από την πανδημία, η οποία διέκοψε κάποιες μακροχρόνιες δραστηριότητες κρουαζιερόπλοιων, η Crystal Cruises (η οποία κήρυξε πτώχευση στις αρχές του 2022) και η Royal Caribbean Group είχαν τουλάχιστον δύο επιβάτες που ζούσαν στα πλοία τους για χρόνια και που έγιναν διάσημοι στους κύκλους της κρουαζιέρας.

Ένας από αυτούς, ο Μάριο Σαλσέδο, εξακολουθεί να εργάζεται ενώ κάνει κρουαζιέρες. Με το παρατσούκλι Σούπερ Μάριο ο Σαλσέδο ζει σε κρουαζιερόπλοια της  Royal Caribbean για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Το CNN Travel προσπάθησε να τον προσεγγίσει μέσω της Royal Caribbean, αλλά η γραμμή λέει ότι το κορυφαίο τους κρουαζιερόπλοιο δεν επιτρέπει πλέον συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης.

«Υπάρχει μια αίσθηση για όλους τους επισκέπτες μας σαν να βρίσκονται στο σπίτι τους, ειδικά εκείνους που περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στα πλοία μας», λέει ο Μάρκ Ταμίς , ανώτερος αντιπρόεδρος της Royal Caribbean International, σε δήλωση στο CNN Travel. «Για παράδειγμα, ένας από τους αγαπημένους μου καλεσμένους, ο Σούπερ Μάριο, έχει ένα «γραφείο» στο επάνω κατάστρωμα κάθε πλοίου στο οποίο ταξιδεύει και υπηρεσία διαδικτύου VOOM, ώστε να μπορεί να εργάζεται από οπουδήποτε στον κόσμο».

Μια άλλη διάσημη μακροχρόνια ταξιδιώτισα, γνωστή σους κύκλους της κρουαζιέρας ως “Μάμα Λι” πέρασε πολλά χρόνια στο Crystal Serenity και έγραψε στις σημειώσεις της , “Μπορεί να είμαι άστεγη αλλά θα έπρεπε να δείτε το γιοτ μου”. Στις σημειώσεις της η Μάμα Λι εξιστορούσε τις περιπέτειες σε κάποιες από τις κρουαζιέρες της όταν ένα τρομακτικό κύμα χτύπησε το πλοίο στη Μεσόγειο η όταν την απήγαγε ένας οδηγός τρίκυκλου ταξί “τουκ-τουκ” στην Ταϊλάνδη.

Τον Μάρτιο του 2017, όταν ο ιστότοπος για κρουαζιέρες Cruise Critic έθεσε την ερώτηση “Θα αποσυρόσασταν στη θάλασσα;” το 59% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήθελε πολύ να αποσυρθεί στη θάλασσα ή τουλάχιστον να το δοκιμάσει για μερικά χρόνια (το 27% των ερωτηθέντων απάντησε, “Ίσως, αν η τιμή ήταν σωστή”).

«Είναι κάτι που σίγουρα είναι φιλόδοξο», λέει η Κολίν Μακ Ντάνιελ, αρχισυντάκτρια του Cruise Critic. “Ακούμε συνεχώς από τους ταξιδιώτες μας ότι η απόσυρση στο πλοίο είναι κάτι που θα τους ενδιέφερε να κάνουν.”

Η Μακ Ντάνιελ επισημαίνει τον παράγοντα ευκολίας της κρουαζιέρας “γνωρίζετε τον κόσμο από το σπίτι σας όπου έχετε φροντίσει όλα τα γεύματά σας έχετε εξαιρετική εξυπηρέτηση και ευκολίες όπως πλύσιμο ρούχων στο πλοίο.”

Η ύπαρξη μιας ενσωματωμένης κοινότητας είναι  επίσης ένας ελκυστικός παράγων για τους ανθρώπους που τους αρέσουν οι μακροχρόνιες κρουαζιέρες  Τα μέλη του πληρώματος μπορούν να γίνουν σαν οικογένεια για πολλούς επιβάτες μακράς διαρκείας, λέει η Μακ Ντάνιελ.

Η Aτζελίν Μπερκ είναι ερωτευμένη με τις κρουαζιέρες από τότε που επιβιβάστηκε σε ένα μεγάλο πλοίο για πρώτη φορά το 1992 για να ταξιδέψει στην Καραϊβική. Σήμερα η 53χρονη Αντελίν έχοντας πάρει σύνταξη από τη δουλειά της ως λογίστρια σχεδιάζει μαζί με το σύζυγό της, Ρίτσαρντ, να περάσουν πολύ καιρό από τη ζωή τους ταξιδεύονταςμε κρουαζιερόπλοια και κυτώντας τα ηλιοβασιλέματα από το ανοικτά πελάγη.

Οι Μπερκς, που έζησαν τελευταία φορά στην περιοχή του Σιάτλ, αλλά από το Μαϊο του 2021 έχουν αλλάξει τρόπο ζωής μένοντας σε διαφορετικά μέρη, έκαναν τους υπολογισμούς τους για το τι μπορούν να αντέξουν οικονομικά να ξοδεύουν για την καθημερινή τους διαβίωση στα χρόνια της συνταξιοδότησής τους. Η Aτζελίν λέει ότι τους φτάνουν 100 δολάρια την ημέρα ή και λιγότερο για να καλύψουν οι δυο τους τα έξοδα διαβίωσής τους με κάποια εξαίρεση να ξοδέψουν έως και 135 δολάρια την ημέρα, αν χρειαστεί.

«Μέχρι στιγμής εφέτος, έχουμε εξασφαλίσει 86 ημέρες κρουαζιέρας με μέσο κόστος 89 δολάρια ημερησίως με όλα καλυμμένα και για τους δυό μας”  λέει και εξηγεί οτι το ποσό αυτό  “περιλαμβάνει δωμάτιο, φαγητό, ψυχαγωγία, μεταφορά, φιλοδώρημα, λιμενικά τέλη και φόρους.”

“Αυτό είναι αρκετά μέσα στο συνταξιοδοτικό μας προϋπολογισμό” λέει, προσθέτοντας ότι οι συχνές κρουαζιέρες έδωσαν την ευκαιρία στο ζευγάρι να επωφελείται από μεγάλες εκπτώσεις σε μελλοντικά ταξίδια μέσω προγραμμάτων επιβράβευσης.

Το μεγαλύτερο μέρος των 86 ημερών που έχουν κλείσει οι Μπερκς για φέτος είναι με τις γραμμές Holland America και περίπου μια εβδομάδα σε ένα πλοίο των γραμμών της Carnival. Μεταξύ των πολλών προορισμών, το ζευγάρι θα επισκεφτεί το Μεξικό, την Κόστα Ρίκα, τον Καναδά, την Αλάσκα, την Ιαπωνία, την Ινδονησία και το Βιετνάμ.

«Όταν σχεδιάζω κρουαζιέρες, προσπαθώ να παραμένω στο ίδιο πλοίο όσο το δυνατόν περισσότερο, αν αυτό είναι οικονομικά αποδοτικό», λέει η Αντζελίν, σημειώνοντας πως με το σύζυγό της σκοπεύουν να περάσουν τα περισσότερα χρόνια της συνταξιοδότησής του ζώντας πάνω σε κρουαζιερόπλοια και όχι στην ξηρά.

Όσο για τα πλεονεκτήματα του να μετακινείσαι σε ένα πλωτό σπίτι κατά τη  συνταξιοδότησή σου, λέει, οτι  αυτά είναι προφανή.

«Πού αλλού μπορείτε να βρείτε ένα θέρετρο που να σας μεταφέρει  σε διάφορες χώρες ενώ χαλαρώνετε δίπλα στην πισίνα ή κοιμάστε σε ένα άνετο κρεβάτι;»

Ένα πιθανό όφελος κόστους

Ενα ακόμη παράγων που συμφέρει είναι η οικονομική προσιτότητα της κρουαζιέρας σε σύγκριση με τη ζωή των συνταξιούχων στην ξηρά. “Μια υποβοηθούμενη διαβίωση δεν είναι μια φθηνή πρόταση. Κοστίζει χιλιάδες δολάρια το μήνα, ανάλογα με το πού μένετε”, λέει η Μακ Ντάνιελ. «Έτσι η κρουαζιέρα είναι δυνητικά ένας πολύ πιο οικονομικός τρόπος για να συνταξιοδοτηθείς».

Ο Mάλκολκ Μάϊερς, 88 ετών, που κάποτε πέρασε 10 συνεχόμενους μήνες στο Seven Seas Voyager, ένα πλοίο της Regent Seven Seas, λέει ότι, ενώ η γραμμή πολυτελείας δεν είναι φθηνή, το μέσο κόστος είναι συγκρίσιμο με αυτό που πληρώνει στην πολυτελή μονάδα για ηλικιωμένους στο Στούαρτ της Φλόριντα.

«Αν έπρεπε να μετακομίσω σε μια καλύτερη (περισσότερο ολοκληρωμένης φροντίδας) μονάδα στην κοινότητά μου, το κόστος ζωής στο πλοίο θα ήταν σίγουρα καλύτερο», λέει ο Myers σε ένα email στο CNN. «Και θα είχα μια ποικιλία επιλογών ψυχαγωγίας, διαλέξεων, εστιατορίων και ιατρικής περίθαλψης στη διάθεσή μου χωρίς επιπλέον κόστος».

Η Μακ Ντάνιελ του Cruise Critic σημειώνει ότι ενώ οι γραμμές κρουαζιέρας διαθέτουν ιατρική εγκατάσταση, δεν είναι το ίδιο με το να είσαι δίπλα σε ένα νοσοκομείο. “Υπάρχουν πολλά περιστατικά που μπορούν να αντιμετωπιστούν πάνω στο πλοίο”, λέει, όμως είναι σημαντικό να έχετε ασφάλιση εκκένωσης και χερσαίες επιλογές για υγειονομική φροντίδα εάν χρειάζεστε ιατρική περίθαλψη κατά την κρουαζιέρα.

Το ενδιαφέρον για τις παγκόσμιες κρουαζιέρες ανθεί

Η Μακ Ντάνιελ επισημαίνει ότι οι μικρότερες κρουαζιέρες (συνήθως περίπου 30 έως 40 ημέρες) που προσφέρονται από πολλές γραμμές είναι ένας τρόπος να “βουτήξετε τα δάχτυλά σας” για μεγαλύτερης διάρκειας ταξίδια, καθώς βοηθούν να κατανοήσει κανείς καλύτερα εάν η απόφαση να περάσει τα χρόνια της σύνταξής του σε ένα κρουαζιερόπλοιο είναι κάτι που μπορεί να του αρέσει.

Και λέει ότι πιστεύει ότι υπάρχει ένας «πραγματικός σύνδεσμος μεταξύ των ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να περάσουν πάνω από 100 νύχτες σε ένα πλοίο και των ανθρώπων που μπορεί να βλέπουν τη συνταξιοδότηση σε ένα πλοίο ως πραγματική ευκολία».

Οι κρατήσεις για παγκόσμιες κρουαζιέρες ανθούν, λέει ο Ράλφ Μπαϊας, πρόεδρος της Amazing Cruises με έδρα το Miami Beach, ενός πρακτορείου κρατήσεων κρουαζιέρας πολυτελείας που είδε τα έσοδα και τις κρατήσεις του να διπλασιάζονται από το 2020 έως το 2021 και σχεδόν να τριπλασιάζονται το 2022.

«Το 2023 είναι έτοιμο να γίνει η μεγαλύτερη χρονιά μας, με τις World Cruises και τα Grand Voyages να πρωτοστατούν και να αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% των εσόδων», λέει ο Μπάϊας.

Η Oceania Cruises ανέφερε πρόσφατα ένα ρεκόρ κρατήσεων  ημέρας για το ταξίδι της στο γύρο του κόσμου σε 180 ημέρες, το οποίο εξαντλήθηκε εντός 30 λεπτών από το άνοιγμα στις κρατήσεις.

Λόγω της υψηλής ζήτησης, η Viking Cruises προσφέρει δύο παράλληλες παγκόσμιες κρουαζιέρες για πρώτη φορά το 2023/2024. Τα δρομολόγια των 138 ημερών έχουν 57 λιμάνια σε 28 χώρες, με αναχωρήσεις από το Fort Lauderdale τον Δεκέμβριο του 2023 με τα Viking Sky και Viking Neptune.

Ακόμα κι αν δεν κάνετε κράτηση για μια παγκόσμια κρουαζιέρα, είναι δυνατό να κάνετε κράτηση για αλλεπάλληλες κρουαζιέρες που δεν πιάνουν τα ίδια λιμάνια δύο φορές λέει ο Μπάϊας

“Silverseas, Seabourn, Regent όλες αυτές οι πολυτελείς γραμμές κρουαζιέρας προγραμματίζουν τα δρομολόγιά τους έτσι ώστε η πλειονότητα των δρομολογίων τους να μην επαναλαμβάνονται”, λέει ο Μπάϊας.  “Έτσι, μπορείτε να πείτε ότι θέλετε να πάτε με το  Seabourn Ovation και να είστε σε αυτό για τρεις μήνες και να μην επαναλάβετε ποτέ ένα λιμάνι.”

«Έχω πελάτες που κάνουν κράτηση για μήνες και μήνες κάθε φορά», λέει.

Μια ιδέα προσαρμοσμένη για “κατοίκους”

Ένα νέο οικιστικό κρουαζιερόπλοιο έρχεται να προστεθεί στις επιλογές της  αγοράς για διαμονή στο πλοίο.

Η Σούζαν Λάνκς είναι μια συνταξιούχος από το Monterey Bay της Καλιφόρνια, η οποία έχει ήδη πλούσιες εμπειρίες σε κρουαζιέρες σε περισσότερα από 55 ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Η ιδέα να αποσυρθεί σε ένα κρουαζιερόπλοιο της ήρθε για πρώτη φορά όταν εντόπισε το The World, ένα πολυτελές πλωτό μεγασκάφος που μετέφερε 165 κατοικίες, αγκυροβολημένο στην Καραϊβική.

Αλλά όταν τηλεφώνησε για να ρωτήσει σχετικά με τις τιμές ώστε να αγοράσει μια κατοικία στο The World, συνειδητοποίησε πως ήταν εκτός προϋπολογισμού.

«Ήθελαν να αποδείξω ότι είχα 8 εκατομμύρια δολάρια στην τράπεζα, διαφορετικά δεν θα μου μιλούσαν καν», λέει. «Οπότε απογοητεύτηκα».

Ομως όταν η Λανκς άκουσε για μια νέα και πιο προσιτή επιλογή που θα αποπλεύσει το 2024, έγινε ένα από τα πρώτα άτομα που άρπαξαν μια κατοικία στο MV Narrative , ένα πλοίο από μια νέα startup «οικιστική κοινότητα στη θάλασσα» που ονομάζεται Storylines.

Το πλοίο θα έχει 547 κατοικίες και ανέσεις που περιλαμβάνουν 20 χώρους εστίασης και μπαρ, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά, κινηματογράφο, υδροπονικό κήπο και μια ποικιλία από προσφορές ευεξίας και γυμναστικής.

Οι οριστικές αγορές είναι μεταξύ 1 και 8 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ένας περιορισμένος αριθμός μισθώσεων διάρκειας 12 και 24 ετών ξεκινά από 500.000 δολάρια. Και αναμένεται να εξαντληθούν πριν από το τέλος του 2022, σύμφωνα με τον συνιδρυτή του Storylines, Aλιστερ Πάντον.

Η Λάνκς αγόρασε την κατοικία του ενός υπνοδωματίου με μπαλκόνι στο πλοίο το 2019 και σχεδιάζει να πληρώσει τα ετήσια τέλη τα οποία κυμαίνονται από 65.000  έως 200.000 δολάρια με βάση το μέγεθος της μονάδας και τη διπλή χρήση  χρησιμοποιώντας τα χρήματα που κερδίζει νοικιάζοντας το σπίτι της στην Καλιφόρνια.

Προχωρώντας πέρα ​​από τις συνεχόμενες κρουαζιέρες

Ο Μάρτι Φίνβερ από το Lake Worth της Φλόριντα, είναι άλλος ένας μακροχρόνιος ταξιδιώτης κρουαζιέρας ο οποίος αγόρασε μια εσωτερική κατοικία ενός υπνοδωματίου στο MV Narrative και ανυπομονεί να αφιερώνει λιγότερο χρόνο για κρατήσεις κρουαζιέρας και περισσότερο χρόνο για να ταξιδεύει και να δει νέα μέρη.

«Η συνεχόμενη κρουαζιέρα, αν και ήταν εξαιρετικά ευχάριστη στο παρελθόν, μπορεί να είναι πόνος στο λαιμό μερικές φορές», λέει ο Φίνβερ, ο οποίος έχει περάσει  περισσότερες από 3.750 ημέρες στη θάλασσα από το 2004. «Όσο προσεκτικοί κι αν είστε, θα υπάρχουν πάντα κενά μεταξύ των κρουαζιέρων και αυτό συνεπάγεται επιπλέον κόστος ξενοδοχείων, πτήσεων και άλλες ταλαιπωρίες».

Το δρομολόγιο του MV Narrative “ακολουθεί τον ήλιο”, λέει ο συνιδρυτής της Storylines Σάνον Λι, με το πλοίο να κάνει τον γύρο του πλανήτη κάθε τρία χρόνια με στάσεις σε κάθε γεωγραφική περιοχή για περίπου τρεις μήνες (και κατά μέσο όρο δύο έως τρεις ημέρες σε κάθε λιμάνι).

Οι κάτοικοι μπορούν να μείνουν μέσα και έξω από το πλοίο, να πετάξουν από κάποιο αεροδρόμιο για να το συναντήσουν στο λιμάνι περνώντας όσο χρόνο θέλουν στο πλοίο, και μπορούν ακόμη και να έχουν τους επισκέπτες να τους συνοδεύουν.

Όσον αφορά τους προορισμούς που θα πάει το μελλοντικό της πλωτό σπίτι, η Λάνκς λέει ότι δεν είναι επιλεκτική.

«Απλώς μου αρέσει το γεγονός ότι θα πάω οπουδήποτε και έχω μια κοινότητα», λέει. «Σκέφτηκα ότι η κατοικία μου θα ήταν σαν την κρεβατοκάμαρά μου και ολόκληρο το πλοίο είναι το σπίτι μου».

Κάτι που κάνει τον κόσμο την αυλή της.

πηγή: CNN travel

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος