Θεαματική πτώση των θανατηφόρων σιδηροδρομικών δυστυχημάτων στην ΕΕ το 2024, σύμφωνα με την Eurostat

Σύνοψη
  • Σχεδόν τα δύο τρίτα των θυμάτων (65,6%) το 2024 ήταν μη εξουσιοδοτημένα άτομα πάνω στις γραμμές.

Σύμφωνα με την Eurostat (δημοσίευση 16.12.2025), οι νεκροί σε σιδηροδρομικά δυστυχήματα στην ΕΕ μειώθηκαν σε 750 το 2024, από 841 το 2023, δηλαδή κατά 10,8%, επιβεβαιώνοντας πτώση της τάσης μετά από δύο χρόνια ανόδου. Η μείωση αυτή ερμηνεύεται στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας βελτίωσης της σιδηροδρομικής ασφάλειας, παρότι οι στατιστικές δείχνουν ότι μέρος της πτώσης των προηγούμενων ετών συνδέθηκε και με τη μειωμένη κίνηση κατά την πανδημία.

…ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες…

Τα σημερινά στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των θυμάτων (65,6%) το 2024 ήταν μη εξουσιοδοτημένα άτομα πάνω στις γραμμές, ενώ οι χρήστες ισόπεδων διαβάσεων αντιστοιχούν σε 25,5% και οι επιβάτες μόλις σε 2,1% των θανάτων. Τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών καταγράφει η Πολωνία (163), ακολουθούμενη από τη Γερμανία (142) και τη Ρουμανία (65), ενώ Λουξεμβούργο και Σλοβενία δεν είχαν κανέναν θάνατο το 2024.

Θεαματική πτώση των θανατηφόρων σιδηροδρομικών δυστυχημάτων στην ΕΕ το 2024, σύμφωνα με την Eurostat

Η βαριά σκιά των αυτοκτονιών

Πέρα από τα ατυχήματα, τα σημερινά στοιχεία αναδεικνύουν ότι οι αυτοκτονίες σε σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις στην ΕΕ έφτασαν τις 2.357 το 2024, υπερτριπλάσιες των θανάτων από δυστυχήματα, παρότι εμφανίζουν πτωτική τάση σε σχέση με το 2014. Οι περισσότερες αυτοκτονίες καταγράφονται σε Γερμανία, Γαλλία και Κάτω Χώρες, ενώ χώρες όπως η Λιθουανία, η Ελλάδα και η Εσθονία εμφανίζουν ελάχιστα ή μηδενικά περιστατικά, στοιχείο που οι ειδικοί συνδέουν με ευρύτερες κοινωνικές και υγειονομικές πολιτικές.

Η Eurostat εντάσσει τα σημερινά στοιχεία σε μια γενικότερη εικόνα βελτίωσης της σιδηροδρομικής ασφάλειας, με τους δείκτες κινδύνου ανά μήκος δικτύου και επιβατοχιλιόμετρα να έχουν υποχωρήσει αισθητά την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές αρχές τονίζουν πως η πρόκληση μετατοπίζεται πλέον στην προστασία μη εξουσιοδοτημένων ατόμων, στη βελτίωση των ισόπεδων διαβάσεων και στη «διαχείριση του φαινομένου των αυτοκτονιών», το οποίο απαιτεί συντονισμένες παρεμβάσεις πέρα από τον στενό πυρήνα των μεταφορών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος