Θα ενισχύσει την αεράμυνα στην Ουκρανία ο Ρίσι Σούνακ – Τι περιλαμβάνει το πακέτο αμυντικής βοήθειας

Array

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα ενισχύσει την αεράμυνα της Ουκρανίας κατά της βάρβαρης αεροπορικής επίθεσης, επισήμανε ο Ρίσι Σούνακ.

Στην πρώτη επίσκεψη του στην Ουκρανία ο βρετανός πρωθυπουργός είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ζελένσκι όπου επιβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παράσχει ένα σημαντικό νέο πακέτο αεράμυνας για να βοηθήσει στην προστασία των αμάχων της Ουκρανίας και των κρίσιμων εθνικών υποδομών από ένα έντονο μπαράζ ρωσικών επιδρομών.

Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο αεροάμυνας

Το πακέτο αμυντικής βοήθειας των 50 εκατομμυρίων λιρών περιλαμβάνει 125 αντιαεροπορικά όπλα και τεχνολογία για την αντιμετώπιση των θανατηφόρων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που προμηθεύονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων ραντάρ και δυνατότητα ηλεκτρονικού πολέμου κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Την τελευταία εβδομάδα, οι ουκρανικές δυνάμεις αναφερουν ότι η Ρωσία έχει καταρρεύσει πάνω από 148 πυραυλικές επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές, αφήνοντας περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ρεύμα. Το Ηνωμένο Βασίλειο ενισχύει επίσης την προσφορά εκπαίδευσης στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, στέλνοντας ειδικούς στρατιωτικούς γιατρούς και μηχανικούς στην περιοχή για να προσφέρουν εξειδικευμένη υποστήριξη.

Στο Κίεβο, ο πρωθυπουργός κατέθεσε λουλούδια σε ένα μνημείο για τους νεκρούς του πολέμου και άναψε ένα κερί σε ένα μνημείο για τα θύματα του λιμού του Χολοντόμορ, προτού συναντήσει τους πρώτους ανταποκριτές σε έναν πυροσβεστικό σταθμό. Η ομάδα των ανταποκριτών έκτακτης ανάγκης περιέγραψε το οδυνηρό έργο της για τη διάσωση επιζώντων από τα ερείπια και την καταπολέμηση των πυρκαγιών μετά τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις με όλμους.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είπε: «Είμαι περήφανος για το πώς στάθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο με την Ουκρανία από την αρχή. Ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας καταφέρνουν να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις στο έδαφος, οι άμαχοι βομβαρδίζονται βάναυσα από αέρος. Σήμερα παρέχουμε νέα αεροπορική άμυνα, συμπεριλαμβανομένων αντιαεροπορικών πυροβόλων όπλων, ραντάρ και εξοπλισμού αντι-drone, και ενισχύουμε την ανθρωπιστική υποστήριξη για τον κρύο, σκληρό χειμώνα που ακολουθεί».

Αναγνωρίζοντας ότι οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, με εκτεταμένες διακοπές ρεύματος καταστροφής σπιτιών, σχολείων και νοσοκομείων, ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε επίσης 12 εκατομμύρια £ για το παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, καθώς και 4 εκατομμύρια £ για τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Η χρηματοδότηση θα βοηθήσει στην παροχή γεννητριών, καταφυγίων, επισκευών νερού και κινητών κλινικών υγείας. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει επίσης δεκάδες χιλιάδες χειμερινά ρούχα για τα ουκρανικά στρατεύματα.

Ανταπόκριση Λονδίνο: Νατάσα Κατζάβελου 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος