Τελετή μνήμης στην Ευρωβουλή για τον Νταβίντ Σασόλι – Παρών ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η πρώτη σύνοδος της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για το 2022 σημαδεύεται από τη θλιβερή υπενθύμιση του θανάτου του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας η ολομέλεια άνοιξε τις εργασίες της με εκδήλωση μνήμης προς τον εκλιπόντα, την οποία τίμησαν με σύντομες ομιλίες κατά σειράν ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην ευρωβουλευτής Ενρίκο Λέτα (ο οποίος ήταν στενός φίλος του εκλιπόντος προέδρου Σασόλι), ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν εκ μέρους της Προεδρίας του Συμβουλίου, καθώς και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων.

Την εκδήλωση μνήμης τίμησαν με την παρουσία τους αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Επιβεβαιωμένες είναι και οι παρουσίες του πρωθυπουργού της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλλα, του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, του πρωθυπουργού της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, 22 Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Λουίτζι Ντι Μάιο, του Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Κοέν Λενάερτς και 8 Προέδρων εθνικών Κοινοβουλίων μεταξύ των οποίων και η Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου.

Ο πρόεδρος Νταβίντ Σασόλι απεβίωσε στις 11 Ιανουαρίου, μετά από νοσηλεία του που ξεκίνησε στις 26 Δεκεμβρίου και η θητεία του θα έληγε αύριο, οπότε πραγματοποιούνται εκλογές για το δεύτερο ήμισυ της εντολής Προέδρου, 14 Αντιπροέδρων και 5 Κοσμητόρων.

Σύμφωνα με τις προπαρασκευαστικές διεργασίες αναμένεται να εκλεγεί ως τρίτη Πρόεδρος στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η σημερινή Α’ Αντιπρόεδρος, Ρομπέρτα Μετσόλα από τη Μάλτα, εκ μέρους του ΕΛΚ. Οι προηγούμενες δύο γυναίκες πρόεδροι ήταν οι Γαλλίδες Σιμόν Βέιλ (1979-1982) και Νικόλ Φοντέν (1999-2002).

Βρυξέλλες/Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος