Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη (6/11) ότι τα λείψανα που παρέδωσε η Χαμάς χθες, Τετάρτη (5/11) ανήκουν στον Τζόσουα Λοϊτού, έναν φοιτητή από την Τανζανία, του οποίου η σορός μεταφέρθηκε στη Γάζα μετά τη δολοφονία του στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Η Χαμάς επέστρεψε τα λείψανα την Τετάρτη το βράδυ στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, που μεσολάβησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
«Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης…το υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε την οικογένεια του απαχθέντος και σκοτωμένου ομήρου, Τζόσουα Λοϊτού Μολέλ…ότι ο αγαπημένος τους έχει επιστραφεί», ανέφερε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
🔴 Israel identifies the body handed over Wednesday night from Gaza as Joshua Loitu Mollel, an agricultural student from Tanzaniahttps://t.co/nDF4hjXvWG
— i24NEWS English (@i24NEWS_EN) November 6, 2025
«Η ισραηλινή κυβέρνηση μοιράζεται τη βαθιά θλίψη της οικογένειας Μολέλ και όλων των οικογενειών των δολοφονημένων ομήρων», αναφέρει σε δήλωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού.
Το γραφείο του πρωθυπουργού αναφέρει ότι το Ισραήλ είναι «αποφασισμένο, δεσμευμένο και εργάζεται ακούραστα» για να επαναπατρίσει τα πτώματα των έξι δολοφονημένων ομήρων για ταφή, προσθέτοντας ότι η Χαμάς «υποχρεούται να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς τους μεσολαβητές και να τα επιστρέψει ως μέρος της εφαρμογής της συμφωνίας».
Ο Μολέλ, 21 ετών, είχε φτάσει στο Ισραήλ μόλις 19 ημέρες πριν την 7η Οκτωβρίου 2023. Ήταν ένας από τους δεκάδες Τανζανούς φοιτητές που έφτασαν στο Ισραήλ για να εκπαιδευτούν στη γεωργία και να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο Ibim Agro. Είχαν προγραμματίσει να ξεκινήσουν τα μαθήματα αμέσως μετά τις εβραϊκές γιορτές. Μέχρι τότε, ο Τζόσουα και οι Τανζανίοι συμφοιτητές του εργάζονταν μαζί με Ταϊλανδούς εργάτες που απασχολούνταν σε κιμπούτς και μοσαβίμ κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.
Ο 21χρονος σκοτώθηκε στο κιμπούτς Ναχάλ Οζ, από μαχητές της Χαμάς το πρωί της 7ης Οκτωβρίου 2023 και η σορός του μεταφέρθηκε στη Γάζα.
Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων απέτισε φόρο τιμής στον Τζόσουα Μολέλ, αναφέροντας ότι η οικογένειά του τον περιέγραφε ως ευγενικό, καλό, πολύ εργατικό και πάντα χαμογελαστό.
«Οι οικογένειες των ομήρων και όσων επέστρεψαν αγκαλιάζουν την οικογένεια του Τζόσουα Λοϊτού Μολέλ σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, μετά την επιστροφή του αγαπημένου τους Τζόσουα χθες, ώστε να μπορέσει να αναπαυθεί», αναφέρει το φόρουμ σε ανακοίνωσή του.
«Μέσα στη θλίψη τους και γνωρίζοντας ότι οι καρδιές τους δεν θα γιατρευτούν ποτέ πλήρως, η επιστροφή του Τζόσουα προσφέρει κάποια ανακούφιση σε μία οικογένεια που έχει υπομείνει αβάσταχτη αβεβαιότητα για πάνω από δύο χρόνια», αναφέρει το φόρουμ και καταλήγει: «Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι».
Joshua is brought to Israel after 761 days 💔
— Bring Them Home Now (@bringhomenow) November 6, 2025
Joshua Loitu Mollel from Tanzania was murdered and abducted from Kibbutz Nahal Oz on October 7th.
Joshua, 21 years old at the time of his death, was the eldest of four siblings living in Tanzania.
A student in an agricultural… pic.twitter.com/dnsRhc7ly8
Οι σοροί έξι ομήρων παραμένουν τώρα στη Λωρίδα της Γάζας — πέντε Ισραηλινοί και ένας αλλοδαπός.
Πηγή: Times of Israel
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος