ΟΗΕ: Ισραήλ και Χαμάς οδεύουν σε «πόλεμο ευρείας κλίμακας» – Παιδιά μεταξύ των νεκρών (video)

Τους ολονύκτιους βομβαρδισμούς διαδέχτηκαν νέα αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ κατά της Γάζας, ενώ στα αντίποινα προστέθηκαν δύο αντιαρματικοί πύραυλοι που άφησαν νεκρό και τραυματίες στο βόρειο Ισραήλ.

Το Ισραήλ και η Χαμάς οδεύουν σε «πόλεμο ευρείας κλίμακας», προειδοποιεί ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Τορ Βένεσλαντ, την ώρα που μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα, ισοπέδωναν ακόμη και 12όροφο αρχηγείο της Χαμάς στη Γάζα με 13 παιδιά να συγκαταλέγονται στον κατάλογο των θυμάτων που προς το παρόν είναι στους 43. Σε 300 υπολογίζονται οι τραυματίες. 1500 ρουκέτες εκτόξευσαν οι ισλαμικές οργανώσεις των Παλαιστινίων Χαμάς και Τζιχάντ κατά της ισραηλινής επικράτειας, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποστηρίζοντας ότι 850 αναχαιτίστηκαν.

Ένας άνδρας κι ένα κορίτσι σκοτώθηκαν στην ισραηλινή πόλη Λοντ όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν χτυπήθηκε από ρουκέτα, σύμφωνα με την αστυνομία. Τρεις γυναίκες, ένα παιδί και ένας στρατιώτης συγκαταλέγονται στις ισραηλινές απώλειες.

https://twitter.com/maryamaboelouf/status/1392292650104115203?s=20

Στην παλαιστινιακή πλευρά, οι ισραηλινές επιδρομές, που διεξάγονται με μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 43 ανθρώπους, ανάμεσά τους 13 παιδιά, και δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς , που βρίσκονταν στο πολυόροφο κτήριο που κατέρρευσε σαν “χάρτινο”.

https://twitter.com/Partisangirl/status/1392265238393745410?s=20

Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους drone της Χαμάς αλλά και εικόνες χάους από πόλεις με μεικτό αραβοισραηλινό πληθυσμό περιγράφει στην ΕΡΤ ο ερευνητής του Ινστιτούτου Μπεν Γκουριόν, Γαβριήλ Χαρίτος.

“Αυτή είναι μόνο η αρχή – Ξύλο που δεν το περιμένει η Χαμάς”

«Υπάρχουν ακόμη πολλοί στόχοι στο στόχαστρο, αυτή δεν είναι παρά μόνο η αρχή», διεμήνυσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στη διάρκεια του πολέμου το 2014, ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υπερθεμάτισε, τονίζοντας πως η Χαμάς θα υποστεί «ένα χέρι ξύλο που δεν το περιμένει».

Χαμάς: Πόλεμος αν δεν αποσυρθούν οι Ισραηλινοί από την Πλατεία των Τεμενών

Ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χαμίγια, δήλωσε «έτοιμος» για την κλιμάκωση.

«Αν (το Ισραήλ) θέλει κλιμάκωση, η αντίσταση είναι έτοιμη, αν (το Ισραήλ) θέλει να σταματήσει, είμαστε επίσης έτοιμοι», τόνισε, αξιώνοντας να αποσυρθούν οι ισραηλινές δυνάμεις επιβολής της τάξης από την Πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ, που έχει μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες σε θέατρο βίαιων επεισοδίων ανάμεσα σε ισραηλινούς αστυνομικούς και παλαιστίνιους διαδηλωτές, με πάνω από 700 τραυματίες.

Νύχτα κόλαση στο Ισραήλ – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη Λοντ

Στη Λοντ, όχι μακριά από το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, όπου οι πτήσεις έχουν ανασταλεί προσωρινά, επιβλήθηκε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» έπειτα από «ταραχές» από πλευράς μελών των ισραηλινών Αράβων μετά τον βίαιο θάνατο 25χρονου Άραβα για τον οποίο συνελήφθη 34χρονος Εβραίος.

Στην ΕΡΤ μίλησε ο Μιχάλης Λαζαρίδης, προπονητής Αθλητικού Κέντρου στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ περιγράφοντας τις σειρήνες συναγερμού αεράμυνας και την πρωτόγνωρη κατάσταση, ενώ ο ίδιος βρίσκεται σε επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία για να δει τι θα κάνει αφού και το αεροδρόμιο έχει κλείσει.

Τα βίαια επεισόδια επεκτάθηκαν χθες βράδυ σε πολλές κοινότητες του Ισραήλ με κατά πλειονότητα αραβικό πληθυσμό. Η αστυνομία ανέφερε πως συνέλαβε 21 πρόσωπα έπειτα από βίαια επεισόδια Τζισρ Α Ζάρκα και Ουάντι Άρα (βόρεια).

Κάιρο: ‘Ακαρπες ως τώρα οι προσπάθειές συζήτησης με το Ισραήλ

Ο ΟΗΕ, με τη βοήθεια του Κατάρ και της Αιγύπτου, προσπαθεί να μεσολαβήσει ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση ανάμεσα στα δύο «ενδιαφερόμενα» μέρη.
Εν μέσω της ανάφλεξης της βίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει ξανά, μετά την πρώτη συνεδρίαση τη Δευτέρα, που ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει καμία ανακοίνωση, λόγω των επιφυλάξεων των ΗΠΑ, που δεν θεωρούσαν ότι θα ωφελούσε «σε αυτό το στάδιο».

Ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την αποστολή διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή των συγκρούσεων για την προστασία των Παλαιστίνιων αμάχων.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δώσει ένα ισχυρό και αποτρεπτικό μάθημα στον Ισραήλ

ΥΠΕΞ: Η κλιμάκωση της βίας τόσο στα Ιεροσόλυμα όσο και στην Γάζα πρέπει να σταματήσει

Η Ελλάδα, όπως έχει τονίσει και στο παρελθόν αναφορικά με την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζει ότι η επίλυση της διένεξης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη βάση της λύσης των δύο κρατών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνολική ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Επίσης, η Ελλάδα εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις εναντίον αμάχου πληθυσμού στο Ισραήλ, οι οποίες είναι καταδικαστέες και καλεί για τον άμεσο τερματισμό τους.

«Παράλληλα, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, υπογραμμίζουμε εκ νέου την ανάγκη όπως όλες οι πλευρές προβούν σε ενέργειες που θα οδηγήσουν σε άμεση αποκλιμάκωση. Επίσης θα πρέπει να καταβληθούν ενέργειες για την αποφυγή περαιτέρω θυμάτων μεταξύ του άμαχου πληθυσμού”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Διαδηλώσεις γίνονται σε διάφορες πρωτεύουσες. Τον γύρο του κόσμου κάνουν εικόνες από τη διαμαρτυρία Ισραηλινών της Νέας Υόρκης κατά της βίας από τη χώρα τους και υπέρ των Παλαιστινίων.

https://twitter.com/VOJews/status/1392333546883272706?s=20

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος