Ταλιμπάν: Οι γυναίκες δεν χρειάζονται τα αθλήματα – Διαδηλώσεις και ξυλοδαρμός δημοσιογράφων (video)

Εννέα μέρες μετά την αμερικανική αποχώρηση από το Αφγανιστάν κι έπειτα από διεθνείς πιέσεις στους Ταλιμπάν, 200 ξένοι υπήκοοι απομακρύνθηκαν με την πρώτη διεθνή επιβατική πτήση από το αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την 31η Αυγούστου.

Στους δρόμους της αφγανικής πρωτεύουσας εκατοντάδες γυναίκες διαδηλώνουν διεκδικώντας τα δικαιώματά τους αψηφώντας τους Ταλιμπάν που προσπαθούν να τις σταματήσουν καταφεύγοντας τις περισσότερες φορές στη βία.

Σε ένα από τα πρώτα διατάγματά της, η νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν απαγορεύει κάθε είδους διαδηλώσεις και συνθήματα που δεν έχουν εγκριθεί προηγουμένως από το υπουργείο Εσωτερικών προειδοποιώντας για σοβαρές νομικές συνέπειες. Οι περιπολίες των ένοπλων μελών τους ενισχύονται με στόχο «την επιβολή της τάξης», που αποτυπώνεται και με σημάδια άγριου ξυλοδαρμού πάνω στα σώματα δύο δημοσιογράφων που κάλυπταν τις διαδηλώσεις των γυναικών.

Δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και βασανίστηκαν, ενώ κάλυπταν διαδήλωση γυναικών

«Επί δέκα λεπτά, 7 ή 8 άνδρες μας χτυπούσαν όσο πιο πολύ μπορούσαν. Σήκωναν τα κοντάρια τους και μας έδερναν με όλη τους τη δύναμη»./ Με τέτοια μεταχείριση στους δημοσιογράφους είναι πιθανό σε λίγους μήνες να μην υπάρχει δημοσιογραφία στο Αφγανιστάν», κατέθεσε στη μαρτυρία του ο δημοσιογράφος Τάκι Νταριαμπί.

Αβεβαιότητα επικρατεί και για τη θέση των κοριτσιών και των γυναικών στην εκπαίδευση με τις νέες οδηγίες να δημιουργούν τις συνθήκες για διαχωρισμό των δύο φύλων.

«Με τη νέα πολιτική κορίτσια και αγόρια θα κάνουν μάθημα χωριστά και ίσως παρακολουθούν μαθήματα σε διαφορετικές ώρες. Με τους νέους περιορισμούς προσπαθούν να μας γυρίσουν σε περασμένες δεκαετίες γιατί οι περιορισμοί τους αφορούν μόνο τα κορίτσια», δήλωσε φοιτήτρια μιλώντας σε διεθνές πρακτορείο.

Κι ενώ η απαγόρευση συμμετοχής των γυναικών σε αθλητικές δραστηριότητες προκαλεί αντιδράσεις, οι Ταλιμπάν επιμένουν και επικαλούμενοι το Ισλάμ, ανακοίνωσαν: «Οι γυναίκες δε χρειάζονται τα αθλήματα. Το σώμα τους θα είναι εκτεθειμένο, δε θα τηρείται ο ενδυματολογικός κώδικας και το Ισλάμ δεν το επιτρέπει αυτό».

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας η αυστραλιανή ομοσπονδία κρίκετ ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει προγραμματισμένο αγώνα με την αφγανική ομάδα ανδρών εάν το καθεστώς δεν επιτρέψει στις γυναίκες να παίξουν το άθλημα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος