Ταλιμπάν και ΗΠΑ σε δεύτερο γύρο επίσημων συνομιλιών στη Ντόχα

Πρόσβαση στην εκπαίδευση σε γυναίκες και κορίτσια σε όλη τη χώρα, «βαθιά ανησυχία σχετικά με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αλλά και υπενθύμιση στους Ταλιμπάν ότι δεσμεύτηκαν να μην επιτρέψουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις να δρουν στο έδαφός τους, ήταν τα καίρια σημεία στα οποία επέμεινε η αμερικανική αντιπροσωπεία κατά τη συνάντηση στη Ντόχα του Κατάρ.

Από την πλευρά τους οι Ταλιμπάν επέμειναν ότι πρέπει «να απελευθερωθούν δισεκατομμύρια δολάρια σε παγωμένα κεφάλαια και να σταματήσουν οι μαύρες λίστες και οι κυρώσεις».

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να διαχωριστούν από τα πολιτικά και να ακολουθήσει η  παροχή των απαραίτητων τραπεζικών στοιχείων και μετρητών», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Αφγανιστάν, Abdul Qahar Balkhi».

Η Ουάσιγκτον πάγωσε σχεδόν 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία που ανήκαν στην αφγανική κεντρική τράπεζα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα ανέστειλαν επίσης τις δραστηριότητες στο Αφγανιστάν, παρακρατώντας τη βοήθεια καθώς και 340 εκατομμύρια δολάρια σε νέα αποθεματικά που εκδόθηκαν από το ΔΝΤ τον Αύγουστο.

Η οικονομία του Αφγανιστάν ουσιαστικά έχει καταρρεύσει, με τους δημόσιους υπαλλήλους να μην πληρώνονται για μήνες και το δημόσιο ταμείο να μην μπορεί να πληρώσει για τις εισαγωγές. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι περίπου 22 εκατομμύρια άνθρωποι, περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό, θα αντιμετωπίσουν «οξεία» έλλειψη τροφίμων τους χειμερινούς μήνες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες να διασφαλίσουν ότι οι αμερικανικές κυρώσεις δεν περιορίζουν την ικανότητα των Αφγανών αμάχων να λαμβάνουν ανθρωπιστική υποστήριξη από την αμερικανική κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Οι ΗΠΑ προέτρεψαν επίσης τους Ταλιμπάν να παράσχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση σε γυναίκες και κορίτσια σε όλη τη χώρα και «εξέφρασαν βαθιά ανησυχία σχετικά με καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Οι Αμερικανοί ζήτησαν επίσης την απελευθέρωση του Αμερικανού πολίτη Mark Frerichs, ο οποίος απήχθη στο Αφγανιστάν τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Ο δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες τερμάτισαν την 20ετή «παρουσία» Αφγανιστάν και οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές επέστρεψαν στην εξουσία, περιελάμβανε και συναντήσεις των Ταλιμπάν με τους πρεσβευτές της Ιαπωνίας και της Γερμανίας αλλά και με τον Ευρωπαίο ειδικό επιτετραμμένο για το Αφγανιστάν,  Τόμας Νίκλσον.

Οι συναντήσεις στη Ντόχα καθιερώθηκαν από το 2013 όταν το Κατάρ επέτρεψε στους Ταλιμπάν να ανοίξουν γραφείο  με τη στήριξη και την παράκληση της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον Μπάρακ Ομπάμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος