Tαχεία έγκριση εμβολίων κατά παραλλαγμένων στελεχών από πέντε χώρες

Ανεβάζουν ρυθμούς για την έγκριση εμβολίων νέας γενιάς, με στόχο να αντιμετωπίσουν τις μεταλλαγμένες μορφές κορονοϊού, οι ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας, της Αυστραλίας, της Ελβετίας, του Καναδά και της Σιγκαπούρης.

Αυτό έγινε γνωστό από μία κοινοπραξία που συνενώνει τις υπηρεσίες φαρμάκων των χωρών αυτών.

«Τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά της COVID-19, που τροποποιούνται έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στα νέα παραλλαγμένα στελέχη, δεν θα χρειάζονται νέα έγκριση ή ‘μακρές’ κλινικές έρευνες», διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση η βρετανική υπηρεσία MHRA, που συνδέεται μέσω της κοινοπραξίας ACCESS με τις ρυθμιστικές αρχές άλλων τεσσάρων χωρών, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Σιγκαπούρης και της Ελβετίας.

Η προσέγγιση αυτή βασίζεται στη διαδικασία που ισχύει ήδη για τα εμβόλια κατά της εποχικής γρίπης, που τροποποιούνται κάθε χρόνο προκειμένου να αντιμετωπίσουν νέα στελέχη του ιού.

Οι παρασκευαστές εμβολίων θα πρέπει ως εκ τούτου να παρέχουν «στέρεες αποδείξεις» για την ανοσοαπόκριση που προκαλεί το τροποποιημένο εμβόλιο, χωρίς να περνούν από «χρονοβόρες» κλινικές δοκιμές. Θα πρέπει επίσης να αποδεικνύουν πως το νέο προϊόν είναι «ασφαλές και έχει την απαιτούμενη ποιότητα», με τις ρυθμιστικές αρχές να μπορούν να στηρίξουν την απόφασή τους στις αρχικές μεγάλης κλίμακας δοκιμές και στις εν εξελίξει έρευνες για τα αποτελέσματα των εμβολίων που χορηγούνται στον πληθυσμό.

«Η προτεραιότητά μας είναι να παραδώσουμε αποτελεσματικά εμβόλια στο κοινό το ταχύτερο δυνατό, χωρίς να διακινδυνεύουμε την ασφάλεια», εξήγησε σε μια ανακοίνωση ο επιστημονικός επικεφαλής της MHRA Κρίστιαν Σνάιντερ.

Η Βρετανία, η χώρα με τους περισσότερους, σχεδόν 124.000, νεκρούς στην Ευρώπη, έχει αναπτύξει μια από τις πιο προχωρημένες εκστρατείες εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στον κόσμο, με σχεδόν 21 εκατ. ανθρώπους να έχουν ήδη λάβει μια πρώτη δόση από τις αρχές Δεκεμβρίου. Υπολογίζει σε αυτήν προκειμένου να άρει πολύ σταδιακά τους ερχόμενους μήνες το αυστηρό λοκντάουν που ισχύει από τις αρχές Ιανουαρίου.

Ειδικοί φοβούνται ωστόσο πως παραλλαγμένα στελέχη, ιδίως εκείνο που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βραζιλία και από το οποίο έχουν καταγραφεί πολλές μολύνσεις στη χώρα, είναι πιο ανθεκτικά στα εμβόλια που χορηγούνται τώρα.

Ο φαρμακευτικός όμιλος AstraZeneca ιδίως, που ανέπτυξε ένα εμβόλιο με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει δηλώσει ότι εργάζεται για μια νέα εκδοχή προκειμένου να αντιμετωπίσει τα νέα παραλλαγμένα στελέχη, με την ελπίδα να είναι έτοιμο το φθινόπωρο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος