Τα xenobots, μπορούν να αναπαραχθούν με τρόπο που δεν φαίνεται στα φυτά και τα ζώα

Αμερικανοί επιστήμονες, που δημιούργησαν τα πρώτα ζωντανά ρομπότ στον κόσμο, λένε ότι οι μορφές ζωής, γνωστές ως xenobots, μπορούν πλέον να αναπαραχθούν με τρόπο που δεν φαίνεται στα φυτά και τα ζώα, σύμφωνα το news.ro. Σχηματισμένα από τα βλαστοκύτταρα του αφρικανικού βατράχου με νύχια (Xenopus laevis) από τον οποίο πήραν το όνομά τους, τα xenobots έχουν περιφέρεια μικρότερη από ένα χιλιοστό (0,04 ίντσες). Τα μικρά ρομπότ παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 2020, αφού πειράματα έδειξαν ότι μπορούσαν να κινηθούν, να συνεργαστούν σε ομάδες και να θεραπεύσουν τον εαυτό τους.

Τώρα, οι επιστήμονες που τα ανέπτυξαν στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, στο Πανεπιστήμιο Tufts και στο Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, είπαν ότι ανακάλυψαν μια εντελώς νέα μορφή βιολογικής αναπαραγωγής, που είναι διαφορετική από οποιοδήποτε ζώο ή φυτό, γνωστό στην επιστήμη.

Τα βλαστοκύτταρα, είναι μη εξειδικευμένα κύτταρα που έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων. Για να φτιάξουν xenobots, οι ερευνητές “έξυσαν” ζωντανά βλαστοκύτταρα από έμβρυα βατράχου και τα άφησαν να επωαστούν. Στην όλη διαδικασία δεν  εμπλέκεται καμία  γονιδιακή επέμβαση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα ρομπότ είναι φτιαγμένα από μέταλλα και κεραμικά, αλλά δεν είναι τόσο από τι είναι φτιαγμένο ένα ρομπότ, αλλά τι κάνει, αν ενεργεί για λογαριασμό του η για λογαριασμό των ανθρώπων», δήλωσε ο Josh Bongard, επιστήμονας υπολογιστών και καθηγητής τεχνολογίας, ρομποτικής, ειδικός στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Τα Xenobots είναι μια πολύ πρώιμη τεχνολογία – σκεφτείτε έναν υπολογιστή από τη δεκαετία του 1940 – και δεν έχουν ακόμη πρακτικές εφαρμογές. Ωστόσο, αυτός ο συνδυασμός μοριακής βιολογίας και τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά από εργασίες στο σώμα και στο περιβάλλον, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως η συλλογή μικροπλαστικών στους ωκεανούς, η επιθεώρηση ριζικών συστημάτων και η αναγεννητική ιατρική. Αν και η προοπτική της αυτοαναπαραγόμενης βιοτεχνολογίας θα μπορούσε να είναι ανησυχητική, οι ερευνητές είπαν ότι οι ζωντανές μηχανές διατηρήθηκαν εξ ολοκλήρου σε εργαστήριο και είναι εύκολο να σταματήσουν επειδή είναι βιοδιασπώμενα και ελέγχονται από ειδικούς σε θέματα δεοντολογίας.

Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος