Τα σχέδια των Εργατικών για την Ουκρανία

Οι Εργατικοί θέλουν να ανοικοδομήσουν τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρώπη, καθώς θεωρείται ότι σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρει να τερματίσει την αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία εάν αναλάβει καθήκοντα τον ερχόμενο Ιανουάριο, η Ευρώπη θα πρέπει επειγόντως να ενισχύσει τις δικές της αμυντικές δυνατότητες. 

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

«Το σχέδιο είναι να συμφωνηθεί ένα ευρωπαϊκό σύμφωνο ασφαλείας το συντομότερο δυνατό” επισημαίνει πολιτικός αναλυτής του New Statesman. Αυτό θα είναι επιπλέον μιας αμυντικής συμφωνίας με τους Γερμανούς εντός των πρώτων έξι μηνών μιας κυβέρνησης των Εργατικών, κάτι που το κόμμα πρότεινε για πρώτη φορά το 2022. Στόχος είναι η αύξηση της συνεργασίας στην εκπαίδευση, τις προμήθειες και τη στρατιωτικο-βιομηχανική στρατηγική, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη μπορεί να τροφοδοτήσει τον αγώνα της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας. «Με άλλα λόγια, να κατασκευάζουν μαζί βόμβες», αναφέρει συγκεκριμένα το πολιτικό περιοδικό New Statesman.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προσφέρει σύμφωνο ασφαλείας στον Μπόρις Τζόνσον το 2019, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Με άλλα λόγια, η ΕΕ έχει ήδη δηλώσει ότι θέλει να το κάνει αυτό, και συνέχισε να δείχνει το ενδιαφέρον της για μια συμφωνία στους Εργατικούς. Αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο το κόμμα ελπίζει να σημειώσει γρήγορα πρόοδο με την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ακόμα και κάτω από τις δύσκολες πολιτικές καταστάσεις πρόσφατα, «η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει έναν πόλεμο» σχολιάζει το άρθρο αναφορικά με την ρωσική διαρροή Γερμανών στρατιωτικών που αποκαλύπτουν ότι η Βρετανία έχει παράγοντες στο έδαφος που βοηθούν την Ουκρανία. Η αποκάλυψη εξόργισε πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους στη Βρετανία. 

Η ρωσική διαρροή ήρθε επίσης μετά την πρόσφατη αποκάλυψη των New York Times ότι η MI6 συνεργάστηκε στενά με τη CIA για την υποστήριξη των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών από τότε που ξεκίνησαν οι μάχες το 2014.

Η ΕΡΤ έχει βρεθεί σε ένα από τα στρατόπεδα εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών όπου έχουν κατασκευαστεί ακόμη και εικονικά χωριά στην Ανατολική Αγγλία. Ο βρετανικός στρατός έχει εκπαιδεύσει για πόλεμο 34.000 Ουκρανούς από τον Ιούνιο του 2022 και περισσότερους από 60.000 από την έναρξη του πολέμου το 2014. Η Βρετανία έχει υποσχεθεί σχεδόν 12 δισεκατομμύρια λίρες σε άμεση στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος