“Τα μύδια βράζουν στον Θερμαϊκό Κόλπο”: Αναφορά της La Repubblica στην καταστροφή των μυδοκαλλιεργειών από τις υψηλές θερμοκρασίες

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η Ιταλική εφημερίδα La Repubblica δημοσιεύει άρθρο, συνοδευόμενο από βίντεο του πρακτορείου Reuters, σχετικά με την εκτεταμένη καταστροφή στις μυδοκαλλιέργειες του Θερμαϊκού Κόλπου.

Το άρθρο ξεκινά αναφέροντας πως “στη Θεσσαλονίκη, στον Θερμαϊκό Κόλπο στη βόρεια Ελλάδα, δεκάδες άδεια μύδια βρέθηκαν κατεστραμμένα από τις υψηλές θερμοκρασίες της θάλασσας λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη”.

“Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αιτία αυτού του φαινομένου είναι ένα συγκεκριμένο είδος θαλάσσιου σκουληκιού που προσκολλάται στα μύδια όταν το νερό γίνεται πιο ζεστό από την κανονική θερμοκρασία και τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα η θάλασσα έχει φτάσει τους 28 βαθμούς”. 

Στο βίντεο υπάρχει και η δήλωση του κ. Στέφανου Σουγιουλτζή, ο οποίος καλλιεργεί μαλάκια στο Αιγαίο Πέλαγος εδώ και 25 χρόνια “ιδιαίτερα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, η κύρια περιοχή παραγωγής της χώρας”: «Είναι σαν τα μύδια να βράζουν στο δικό τους βιότοπο». 

Το άρθρο αναφέρει και σχόλιο του Βασίλη Μιχαηλίδη, καθηγητή ζωικής φυσιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κατά τον οποίο τα μύδια υποφέρουν από θερμική καταπόνηση σε αυτές τις θερμοκρασίες.

“Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι περίπου το 50% της παραγωγής του 2021 καταστράφηκε” κλείνει το άρθρο της La Repubblica, ενώ ο κ. Κωνσταντίνος Βερβίτης, πρόεδρος του τοπικού συλλόγου οστρακοειδών ‘Ποσειδώνας’ δήλωσε πως “είναι η πρώτη φορά που βλέπω τέτοιο φαινόμενο”. 

Ακολουθεί το βίντεο στα Ελληνικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος