Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν πρέπει να επιτρέψουν στην Κίνα να κάνει τη βρώμικη δουλειά της Ρωσίας.  

Η στάση των Αμερικανικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αποκλείσουν τα ρωσικά  κρατικά μέσα ίσως να συνέβαλε στο να εμποδίσει τις προσπάθειες του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να σπείρει την προπαγάνδα του στο εξωτερικό.

Από την μέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Κίνα παρουσιάζεται ως ουδέτερο μέρος στη σύγκρουση και πιθανώς ακόμη και ως έντιμος διαμεσολαβητής στην επίλυσή της.

Αυτή η στάση της Κίνας δεν ήταν πάντα πειστική, αλλά τώρα το Πεκίνο δείχνει τις προθέσεις του. Το καθεστώς του προέδρου Σι Τζιπίνγκ έχει αποφασίσει να σπείρει παραπληροφόρηση για λογαριασμό της Μόσχας.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών το κατέστησε σαφές την περασμένη εβδομάδα, όταν υιοθέτησε μια αβάσιμη ρωσική συζήτηση σχετικά με την ανάπτυξη βιολογικών όπλων της Ουκρανίας με τη βοήθεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η Post αναφέρει ότι τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση παραρτήματα της Κίνας έχουν παρόμοιες γελοίες αφηγήσεις παντού, μεταξύ άλλων σε ιστότοπους όπως το Facebook και το YouTube. Αλλά τουλάχιστον όταν πρόκειται για αυτές τις πλατφόρμες, υπάρχει τρόπος να σταματήσει η εξάπλωση.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επέλεξαν αρκετά νωρίς στον πόλεμο να πάρουν θέση απέναντι στον εισβολέα και η στάση τους επέδρασε καταλυτικά εμποδίζοντας το RT, το Sputnik και το περιβάλλον τους να διαδώσουν ψέματα.

Αυτά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν πήραν αυτήν την απόφαση με βάση κάποια  ευρύτερη θεμελιώδη αρχή  σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των μέσων ενημέρωσης που ελέγχονται από το κράτος.

Ωστόσο, η επιμονή της Κίνας να λέει στους περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ακόλουθους  των καναλιών της στο Facebook ότι οι νεοναζί που διοικούν την Ουκρανία βομβάρδισαν ένα παιδικό νοσοκομείο ή ότι το ΝΑΤΟ ευθύνεται για τις μάχες, προσφέρει μια ευκαιρία για αυτόν ακριβώς τον κανόνα.

Αυτόν τον κανόνα που θα έπρεπε να  είναι ξεκάθαρος: Εάν ένα αυταρχικό έθνος απαγορεύει σε ένα κοινωνικό δίκτυο να λειτουργεί στην επικράτειά του, όπως κάνουν  η Κίνα και τώρα η Ρωσία για τις περισσότερες πλατφόρμες, τότε αυτό το κοινωνικό δίκτυο θα πρέπει να αποκλείσει  και αυτό τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας από τα δικά του «χωράφια» .

Η εναλλακτική είναι να επιτρέψουμε σε αυτά τα καταπιεστικά καθεστώτα να μιλούν όσο δυνατά θέλουν, όπου θέλουν, ακόμη κι αν εμποδίζουν τους πολίτες τους στο σπίτι να ακούν άλλες  φωνές εκτός από τη δική τους.

Το γεγονός ότι μια παρόμοια πολιτική θα εμπόδιζε την περαιτέρω εξάπλωση της ρωσικής  προπαγάνδας δεν είναι τυχαίο: Ένα αυταρχικό κράτος με σιδερένιο έλεγχο στη ροή πληροφοριών έχει κάθε λόγο να βοηθά ένα άλλο στην επίτευξη του ίδιου στόχου.

Με την επιβολή σαφών κανόνων για τα κυβερνητικά μέσα που θα έχουν ως αποτέλεσμα την κατάργηση των κινεζικών διαύλων επικοινωνίας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα έδιναν ένα ακόμη καίριο χτύπημα προς όφελος της Ουκρανίας.

Αλλά θα ήταν επίσης επίσης ένα πλήγμα ενάντια στον αυταρχισμό παντού.

Άρθρο γνώμης της συντακτικής ομάδας της WP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος