Τα κλασικά αυτοκίνητα επιστρέφουν στους δρόμους στην πόλη της Γάζας

Η παλιά μπεζ Mercedes θα ήταν εντυπωσιακή οπουδήποτε στον κόσμο, αλλά είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή στους δρόμους της φτωχής πόλης της Γάζας.

Ο Μουνίρ αλ-Σάντι, 42 ετών, είναι ένας από τους λίγους λάτρεις των παλαιών αυτοκινήτων στη Λωρίδα της Γάζας, που αψηφούν την τιμωρητική ισραηλινή πολιορκία που έχει επιβληθεί στον παλαιστινιακό παράκτιο θύλακα για να ακολουθήσουν ένα παθιασμένο χόμπι.

Καθώς οδηγεί μια Mercedes-Benz Gazelle του 1929, την οποία αναπαλαίωσε, στους ρημαγμένους δρόμους της Γάζας, μικρά παιδιά τρέχουν πίσω του με ενθουσιασμό, απλώνοντας τα χέρια τους για να αγγίξουν το παρθένο αμάξωμα του αυτοκινήτου.

«Όλοι στο δρόμο μένουν έκπληκτοι και ζητούν να βγάλουν φωτογραφίες», δήλωσε στο AFP ο Σάντι, μηχανικός, καθώς παρουσίαζε το αντίγραφο του παλαιού αυτοκινήτου που είχε συναρμολογήσει στο εργαστήριό του.

«Η αποκατάσταση θα ήταν ταχύτερη και η ποιότητα και το σχήμα θα ήταν καλύτερα αν τα υλικά ήταν διαθέσιμα».

Περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν στην περιοχή, η οποία βρίσκεται υπό έναν καθηλωτικό ισραηλινό αποκλεισμό από τότε που η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς κατέλαβε την εξουσία εκεί το 2007.

Υπάρχει απαγόρευση εισαγωγής μιας σειράς αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των ανταλλακτικών αυτοκινήτων, καθώς το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή εκρηκτικών που θα χρησιμοποιηθούν εναντίον του.

Το Ισραήλ λέει ότι ο χερσαίος, εναέριος και θαλάσσιος αποκλεισμός της Γάζας είναι απαραίτητος για την προστασία της από τις επιθέσεις με ρουκέτες και άλλες επιθέσεις της Χαμάς.

Προμήθεια ανταλλακτικών

Όμως, τέτοια εμπόδια δεν έχουν σταματήσει τον Σάντι, και το Gazelle δεν είναι το μόνο παλαιό όχημα που έχει ανακατασκευάσει.

Είναι επίσης περήφανος ιδιοκτήτης ενός Armstrong Siddeley Hurricane του 1946, το οποίο έχει ανακατασκευάσει.

Ο Σάντι ξεκίνησε τις εργασίες για το Gazelle το 2015 στο εργαστήριό του στην ανατολική πόλη της Γάζας.

Χρησιμοποίησε όσο το δυνατόν περισσότερο τοπικά διαθέσιμα αντικείμενα, αν και χρειάστηκε επίσης να βασιστεί σε φίλους εκτός Γάζας για την προμήθεια ορισμένων ανταλλακτικών.

Οι φίλοι του έφεραν τα ανταλλακτικά μέσω του περάσματος της Ράφα στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, είπε.

«Έφερα μέσω φίλων μου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάποια ανταλλακτικά για το αυτοκίνητο και αυτοί με τη σειρά τους τα εισήγαγαν από την Αμερική, αλλά χρειάστηκαν οκτώ μήνες για να φτάσουν», είπε.

Η ανακατασκευή διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο.

Ο Σάντι είπε ότι το πάθος του αναπτύχθηκε από παιδί και στα 15 του άρχισε να εργάζεται σε ένα γκαράζ.

Έφυγε από τη Γάζα το 2003 για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου εργάστηκε σε μια εταιρεία που ειδικεύεται σε παλιά και συλλεκτικά αυτοκίνητα, γεγονός που του έδωσε πλούσια εμπειρία.

Το 2009 επέστρεψε στη Λωρίδα της Γάζας, όπου άνοιξε το συνεργείο του και έριξε τα όποια κέρδη του στο χόμπι του – την αποκατάσταση παλαιών αυτοκινήτων.

«Δεν πωλείται»

Με το κόκκινο δέρμα και το ξύλινο εσωτερικό της, η Mercedes του Σάντι τροφοδότησε το πάθος του για τα κλασικά αυτοκίνητα του παρελθόντος.

Πριν από δύο χρόνια, βρήκε το επόμενο έργο του – το σαράβαλο ενός βρετανικού Armstrong Siddeley Hurricane, ενός πολυτελούς οχήματος που κατασκευάστηκε μεταξύ 1946 και 1953.

«Το αυτοκίνητο έχει τον αρχικό του κινητήρα. Προσπάθησα να το ταιριάξω με το αρχικό του σχήμα χρησιμοποιώντας ορισμένα μέρη από άλλα αυτοκίνητα ή κοντά σε αυτά και τα τροποποίησα», δήλωσε ο Σάντι.

Στο εργαστήριό του κρέμονται τα πλαίσια ενός γερμανικού Audi του 1960 και ενός αμερικανικού Ford του 1951, καθώς και ενός σουηδικού Saab του 1975. Είναι αποφασισμένος να αποκαταστήσει και τα τρία οχήματα.

Ο Σάντι είπε ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν έρθει σε επαφή μαζί του για να του προσφέρουν τεράστια ποσά για τα ανακαινισμένα αυτοκίνητα, αλλά τους απέρριψε.

«Αυτό είναι ένα χόμπι», είπε. «Τα αυτοκίνητα δεν είναι προς πώληση, αν και πολλοί άνθρωποι στο εξωτερικό έχουν επικοινωνήσει μαζί μου και μου ζήτησαν να τα αγοράσουν».

Ακόμη και αν ήθελε να τα πουλήσει, «η μεταφορά τους από τη Λωρίδα θα ήταν αδύνατη λόγω του αποκλεισμού».

Πριν από αρκετά χρόνια, ο Σάντι υπέβαλε αίτηση για άδεια εργασίας στο Ισραήλ, αλλά απορρίφθηκε. Το αυξημένο εισόδημα θα του επέτρεπε να αποκαταστήσει περισσότερα οχήματα, πρόσθεσε.

Το όνειρό του είναι να λάβει μέρος σε μια «διεθνή έκθεση» για παλαιά αυτοκίνητα, αλλά αυτό θα χρειαστεί να περιμένει.

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος