«Τα καρτέλ διοικούν πλέον τα σύνορα με το Μεξικό» λέει Αμερικανός αξιωματούχος

Array

Ένας αξιωματούχος της κομητείας της Αριζόνα μίλησε για τη δυσκολία που αντιμετωπίζει στη επιτήρηση των νότιων συνόρων που μοιράζεται με το Μεξικό, καθώς εντείνονται οι επιχειρήσεις διακίνησης των καρτέλ. Ο επόπτης της κομητείας Γιούμα, Τζόναθαν Λάινς, δήλωσε στο Fox News: «Τα καρτέλ ουσιαστικά διοικούν αυτά τα σύνορα». Και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για πολιτική συζήτηση. Πρόκειται για ζήτημα εθνικής ασφάλειας».

Ο κ. Λάινς προειδοποίησε ότι ορισμένοι μετανάστες, οι οποίοι συχνά προσπαθούν να ξεφύγουν από τη βία και τη φτώχεια, παραμένουν «χρεωμένοι στο καρτέλ» όταν φτάνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν μπορούν να πληρώσουν τα τέλη που ζητούνται για τη διέλευση.

Αυτό έρχεται μετά τη συνάντηση του Προέδρου Μπάιντεν με τον Πρόεδρο του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής τους στο Μεξικό την περασμένη εβδομάδα, μετά την οποία ο Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι «δεν υπήρχε χρόνος» για να θίξει το θέμα της μετανάστευσης.

Οι πιο χαλαρές συνοριακές πολιτικές υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν άνοιξαν τον δρόμο στα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών να επωφελούνται από τη μεταφορά ανθρώπων μέσω των συνόρων. Μια πηγή της Daily Mail δήλωσε ότι «οι άνθρωποι είναι η νέα ποσότητα ναρκωτικών», καθώς τα καρτέλ κρίνουν ότι “υπό τον Μπάιντεν μπορούν να βγουν σοβαρά χρήματα από τη διακίνηση ανθρώπων”.

Ο μεξικανικός πόλεμος κατά των ναρκωτικών, μια κοινή προσπάθεια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την εξάρθρωση των καρτέλ και τον τερματισμό της διακίνησης ανθρώπων και ναρκωτικών, είναι μια από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις στον κόσμο, η οποία συνεχίζεται από το 2006 και ευθύνεται για 20.000 θύματα μόνο πέρυσι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σε δύσκολη θέση: η χαλαρή συνοριακή πολιτική δίνει κίνητρα στα καρτέλ να διακινούν και να εκμεταλλεύονται τους μετανάστες, ενώ η επιστροφή των μεταναστών στο νότο τους εκθέτει σε περαιτέρω εκβιασμούς.

Το μεταναστευτικό θεωρήθηκε αρχικά ζήτημα προτεραιότητας για τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος επεδίωξε να θεσπίσει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα έθεταν 11 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν παράνομα στις ΗΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2021 σε οκταετή πορεία προς την υπηκοότητα.

Στις 9 Ιανουαρίου 2023, ο Πρόεδρος κατηγόρησε το Κογκρέσο για αδράνεια στη μεταρρύθμιση των νόμων περί πολιτογράφησης. Δήλωσε: «Μέχρι το Κογκρέσο να ψηφίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μετανάστευση που θα διορθώσει πλήρως το σύστημα, η κυβέρνησή μου θα εργαστεί για να βελτιώσει τα πράγματα στα σύνορα χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας τώρα».

Ο Μεξικανός πρόεδρος Ομπραδόρ υποσχέθηκε επίσης να βάλει τέλος στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών όταν εξελέγη για πρώτη φορά το 2018, ωστόσο η χώρα δεν τα έχει καταφέρει ακόμη. Αυτή την εβδομάδα, ο πρώην επικεφαλής του εγκληματολογικού σώματος του Μεξικού, ο Τζενάρο Γκαρσία Λούνα, δικάζεται για κατηγορίες περί δωροδοκίας από καρτέλ.

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και το Μεξικό συνεχίζουν να πολεμούν εναντίον ενός καλά εξοπλισμένου εχθρού, ο οποίος ενεργοποιείται εν μέρει από τη ζήτηση για ναρκωτικά και την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής στο βορρά.

Πηγή: dailymail.co.uk

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος