Τα Γλυπτά του Παρθενώνα σε πολιτική αντιπαράθεση Βρετανών

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα μπήκαν απροσδόκητα σε πολιτική αντιπαράθεση για την αθώωση των πολιτών που έριξαν το άγαλμα του αμφιλεγόμενου πολιτικού και σκλαβέμπορα Edward Colston στο ποτάμι.

Τα σχόλια του νέου προέδρου του Βρετανικού Μουσείου περιγράφονται ως “παράξενα”, καθώς επαίνεσε το σώμα των ενόρκων που απάλλαξε τους ακτιβιστές οι οποίοι ανέτρεψαν το μνημείο του Μπρίστολ.

Ο Τζορτζ Όσμπορν έγραψε στο τουίτερ του:

“Το βρετανικό σύστημα ενόρκων αθωώνεται και πάλι εξόχως.  Θα ήταν ανόητο να καταδικάζαμε εκείνους που γκρέμισαν το άγαλμα του Κόλστον.  Ο Τόμας και ο Όλιβερ Κρόμγουελ κατέστρεψαν πολλά πολλά ακόμη αγάλματα. Αυτό που είναι ανόητο είναι η σύσταση γραφειοκρατικών επιτροπών αγαλμάτων εκ των υστέρων“.

Η τελευταία του πρόταση φαίνεται να αναφέρεται στην Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Γλυπτών (BCRPM) του Παρθενώνα.

Η Τζούλιαν Νάιτ, πρόεδρος των Συντηρητικών της διακομματικής επιτροπής πολιτισμού της Βουλής των Κοινοτήτων, περιέγραψε το βράδυ του Σαββάτου τα σχόλια του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου ως «περίεργα».

“Οι άνθρωποι δικαίως ανησυχούν ότι αυτό που έμοιαζε με πράξη βανδαλισμού, ανεξάρτητα από την πρόθεση, έχει μείνει ατιμώρητο”, είπε. “Υπάρχει κράτος δικαίου σε αυτή τη χώρα και δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση όπου επειδή ένα συγκεκριμένο τμήμα  του κοινού δεν αρέσει κάτι που μετά πηγαίνουν και το γκρεμίζουν και παίρνουν το νόμο στα χέρια τους.

«Σέβομαι πολύ τον George, αλλά πώς θα ένιωθε αν κάποιος από την Ελλάδα ερχόταν και έβαζε ένα από τα Ελγίνεια Μάρμαρα σε μια θήκη και αποφάσιζε να το σκάσει; Θα τον χειροκροτούσε;

«Ίσως θα έπρεπε να σκεφτεί πριν ανοίξει το στόμα του».

Ερωτηθείσα για το tweet του κ. Osborne, μια κυβερνητική πηγή είπε στην Telegraph: «Αυτό δεν είναι καλό για τα εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου».

Η γενική γραμματέας της BCRPM χαρακτήρισε το σχόλιο του Osborne εντελώς λάθος.

“Ο Colston ήταν υπεύθυνος για χιλιάδες νεκρούς και οι κάτοικοι του Μπρίστολ ζητούσαν την απομάκρυνση του αγάλματος εδώ και δέκα χρόνια”, είπε η Μάρλεν Ταφαρέλο στην ΕΡΤ.

“Δεν υπάρχει καμμία σύγκριση καθώς η Ελλάδα ζητά δικαίως τα Γλυπτά από την Βρετανία εδώ και διακόσια χρόνια,”

Όσο για τον χαρακτηρισμό της Επιτροπής ως “ανόητη και γραφειοκρατική” η κ. Ταφαρέλο απήντησε ότι συνήθως κάποιος επιτίθεται σε ότι φοβάται.

Δεν υπάρχει καμμία σύγκριση μεταξύ των δύο, εκτός και αν ο κ. Osborne παρομοιάζει τον Elgin με τον έμπορο σκλάβων Colston, είπε η γενική γραμματέας της BCRPM.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη, Λονδίνο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος