Τα φορτηγά πλοία που κινούνται με αιολική ενέργεια μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Η ναυτιλία παράγει μεγάλο μέρος των παγκόσμιων αερίων του θερμοκηπίου, αλλά η νέα τεχνολογία προσφέρει λύσεις για τη μείωση της χρήσης καυσίμων

Τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα αεροπλάνα δέχονται πολλές κατηγορίες για τη συμβολή τους στην κλιματική κρίση, αλλά η ναυτιλία παράγει μεγάλο μέρος των παγκόσμιων αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και οξείδια του αζώτου και ρύπανση από θείο, επειδή τα πλοία χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό φθηνό βαρύ μαζούτ.

Είναι ένας αγώνας για τον καθαρισμό της ναυτιλιακής βιομηχανίας, αλλά μια λύση είναι η χρήση πλοίων που κινούνται με αιολική ενέργεια. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν να γυρνάμε πίσω στις μέρες του Cutty Sark, αλλά η νέα υψηλής τεχνολογίας αιολική πρόωση μπορεί να τοποθετηθεί σε υπάρχοντα πλοία για να μειώσει τη χρήση καυσίμων, παρέχοντας από 10% έως 90% των αναγκών ενός πλοίου σε ενέργεια, ανάλογα με το πού στον ωκεανό βρίσκονται και ποια καιρικά φαινόμενα εκμεταλλεύονται.

Ο άνεμος είναι ελεύθερος, φυσάει πιο δυνατά στη θάλασσα από ό,τι στη στεριά και το λογισμικό δρομολόγησης καιρού χρησιμοποιεί εξελιγμένους αλγορίθμους για να σχεδιάσει το ταχύτερο και πιο αποδοτικό ταξίδι με λιγότερα καύσιμα.

Έχει σχεδιαστεί ένα ευρύ φάσμα αιολικών συσκευών για πλοία, που χρησιμοποιούν πανιά, χαρταετούς ή ρότορες που μοιάζουν με κάθετους κυλίνδρους. Αυτές τοποθετούνται στο κατάστρωμα ενός πλοίου και πολλές από αυτές μπορούν να μετασκευαστούν σε υπάρχοντα πλοία. Ήδη περισσότερα από 20 εμπορικά φορτηγά πλοία χρησιμοποιούν την αιολική ενέργεια για να μειώσουν τη χρήση καυσίμων, και περισσότερα δρομολογούνται, αλλά χρειάζεται πολύς χρόνος για να γίνει η αιολική ενέργεια ευρέως αποδεκτή στη βιομηχανία.

Πηγή: www.theguardian.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος