Τα έμβρυα στη μήτρα βρίσκουν αποκρουστική τη γεύση της σαλάτας λάχανο που τρώει η μαμά

Array

Τα μωρά στη μήτρα είναι μεγάλοι θαυμαστές των καρότων, αλλά όχι τόσο των φυλλωδών πράσινων λαχανικών – και το δείχνουν στα πρόσωπά τους, ανέφεραν οι επιστήμονες σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Durham στη βορειοανατολική Αγγλία δήλωσαν ότι τα ευρήματα ήταν η πρώτη άμεση απόδειξη ότι τα μωρά αντιδρούν διαφορετικά σε διάφορες μυρωδιές και γεύσεις πριν γεννηθούν.

Μια ομάδα επιστημόνων μελέτησε 4D υπερήχους σαρώσεις 100 εγκύων γυναικών και ανακάλυψε ότι τα μωρά που εκτέθηκαν σε γεύσεις καρότων έδειξαν απαντήσεις «γέλιου-προσώπου». Αντίθετα εκείνα που εκτέθηκαν σε γεύσεις όπως του λάχανου έδειξαν περισσότερες φατσούλες κλαψιάρικες «cry-face».

Ο επικεφαλής μεταπτυχιακός ερευνητής Beyza Ustun δήλωσε: “Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά μπορούν να δοκιμάσουν και να μυρίζουν στη μήτρα, αλλά βασίζονται σε αποτελέσματα μετά τη γέννηση, ενώ η μελέτη μας είναι η πρώτη που βλέπει αυτές τις αντιδράσεις πριν από τη γέννηση.

Οι άνθρωποι βιώνουν τη γεύση μέσω ενός συνδυασμού γεύσης και οσμής.

Στα έμβρυα, πιστεύεται ότι αυτό μπορεί να συμβεί μέσω της εισπνοής και της κατάποσης του αμνιακού υγρού στη μήτρα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science, περιελάμβανε επιστήμονες από το Εργαστήριο Έρευνας Εμβρύων και Νεογνών του Ντάραμ (Durham’s Fetal and Neonatal Research Lab and Aston University in Birmingham ) και το Πανεπιστήμιο Aston στο Μπέρμιγχαμ της κεντρικής Αγγλίας.

Συμμετείχε επίσης μια ομάδα από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας Βουργουνδίας της Γαλλίας.

Οι ομάδες πιστεύουν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να εμβαθύνουν στην κατανόηση της ανάπτυξης των υποδοχέων της ανθρώπινης γεύσης και όσφρησης καθώς και της αντίληψης και της μνήμης.

Η μία εκ των συντακτών της έρευνας, η καθηγήτρια Jackie Blissett, του πανεπιστημίου Aston, είπε: «Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι επαναλαμβανόμενες προγεννητικές εκθέσεις γεύσης μπορεί να οδηγήσουν σε προτιμήσεις για εκείνες τις γεύσεις που βιώνονται μεταγεννητικά.

«Με άλλα λόγια, η έκθεση του εμβρύου σε λιγότερο «αρεστές» γεύσεις, όπως το λάχανο, μπορεί να σημαίνει ότι συνηθίζει αυτές τις γεύσεις στη μήτρα.

«Το επόμενο βήμα είναι να εξεταστεί εάν τα έμβρυα εμφανίζουν λιγότερο «αρνητικές» απαντήσεις σε αυτές τις γεύσεις με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη αποδοχή αυτών των γεύσεων όταν τα μωρά τις γεύονται για πρώτη φορά έξω από τη μήτρα».

Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος