Τα απομνημονεύματα του πρώην υπ. Άμυνας Μαρκ Έσπερ «καίνε» τον Τραμπ – Ήθελε να βομβαρδιστούν εργαστήρια μεξικανικών καρτέλ ναρκωτικών

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ρωτήσει το 2020 αν ο αμερικανικός στρατός μπορούσε να βομβαρδίσει μυστικά εργαστήρια των καρτέλ των ναρκωτικών στο Μεξικό τον τότε υπουργό Άμυνας της κυβέρνησής του, Μαρκ Έσπερ, αποκαλύπτει αυτός ο τελευταίος σε βιβλίο του, το οποίο θα κυκλοφορήσει τη 10η Μαΐου.

Σύμφωνα με αποσπάσματα του βιβλίου, που προδημοσίευσε η εφημερίδα New York Times, ο Ρεπουμπλικάνος τότε πρόεδρος είχε την πρόθεση οι ΗΠΑ να διαψεύσουν πως βρίσκονταν πίσω από τα πυραυλικά πλήγματα στο μεξικανικό έδαφος.

Ο Μαρκ Έσπερ ήταν υπουργός Άμυνας του Ντόναλντ Τραμπ μεταξύ του Ιουλίου του 2019 και του Νοεμβρίου του 2020.

Ο πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου είχε ρωτήσει, δύο φορές, αν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις μπορούσαν «να ρίξουν πυραύλους στο Μεξικό για να καταστραφούν τα εργαστήρια των ναρκωτικών», αναφέρει ο Μαρκ Έσπερ στα απομνημονεύματά του, τα οποία τιτλοφόρησε A Sacred Oath («Ιερός όρκος»), παραδεχόμενος πως είχε μείνει άφωνος.

Ο κ. Τραμπ αποφάσισε να απομακρύνει τον κ. Έσπερ από το αξίωμά του τον Νοέμβριο του 2020, μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Η σχέση του τότε προέδρου και του υπουργού του είχαν πάρει τροπή προς το χειρότερο διότι ο επικεφαλής του Πενταγώνου είχε εναντιωθεί δημόσια, μερικούς μήνες νωρίτερα, στην ανάπτυξη του στρατού για την καταστολή των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων που σάρωναν όλη τη χώρα.

Σε άλλο απόσπασμα του βιβλίου του, ο Μαρκ Έσπερ αποκαλύπτει ότι ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαδηλώσεις, τον Ιούνιο του 2020, ο τότε πρόεδρος είχε πετάξει, εξοργισμένος, μέσα στο Οβάλ Γραφείο: «Δεν μπορείτε να τους ρίξετε; Πυροβολήστε τους στα πόδια ή κάτι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος