Τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου – Σε ποια χώρα είναι τα μισά

Πέντε από τα αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση στον κόσμο το 2022 βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της παγκόσμιας αεροπορικής κίνησης.

Το διεθνές αεροδρόμιο Hartsfield-Jackson της Ατλάντα εξακολουθεί να είναι το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο του κόσμου σε όγκο επιβατών το 2022, διατηρώντας την πρώτη θέση που είχε ανακτήσει το 2021, αφού είχε βγει εκτός ρυθμού από την πανδημία Covid-19.

Το Airports Council International – (ACI), μια εμπορική ένωση που εκπροσωπεί σχεδόν 2.000 αεροδρόμια, δημοσίευσε την κατάταξη την Τετάρτη.

Το Dallas/Fort Worth, το Ντένβερ και το Chicago O’Hare κατέλαβαν τη δεύτερη, την τρίτη και την τέταρτη θέση, αντίστοιχα. Το Λος Άντζελες βρέθηκε στην 6η θέση μεταξύ των αεροδρομίων με τη μεγαλύτερη κίνηση το 2022.

Όλα τα αεροδρόμια των ΗΠΑ στην πρώτη δεκάδα έχουν σημαντικά μερίδια εγχώριων επιβατών – μεταξύ 75% και 95% εγχώρια κίνηση, σύμφωνα με την ACI. Γενικότερα, οι εγχώριες αγορές ανακάμπτουν ταχύτερα από τις διεθνείς αγορές.

«Στις διεθνείς αγορές, βέβαια, υποφέρουμε λίγο περισσότερο όσον αφορά την ανάκαμψη», δήλωσε ο Luis Felipe de Oliveira, γενικός διευθυντής της ACI World, σε συνέντευξή του στο CNN Travel.

Ωστόσο, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι (Νο 5), το Χίθροου του Λονδίνου (Νο 8) και το Παρίσι Σαρλ ντε Γκολ (Νο 10) επέστρεψαν στην πρώτη δεκάδα το 2022, μετά από δύο χρόνια πανδημίας που είχαν εκτοπιστεί από τις προ πανδημίας πρώτες 10 θέσεις τους.

Ο κόμβος του Λονδίνου κατέγραψε το μεγαλύτερο ετήσιο άλμα κίνησης από την πρώτη 10άδα, με αύξηση σχεδόν 218% στον αριθμό των επιβατών από το 2021, χάρη στην άρση των περιορισμών τον Μάρτιο του 2022.

Και το Ντουμπάι ήταν το Νο 1 αεροδρόμιο το 2022 για τους διεθνείς επιβάτες, ακολουθούμενο από το Χίθροου του Λονδίνου και το Σίπχολ του Άμστερνταμ.

Τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου – Σε ποια χώρα είναι τα μισά
Ο Διεθνής Αερολιμένας του Ντουμπάι κατατάσσεται στην 5η θέση συνολικά όσον αφορά τον αριθμό των επιβατών και στην 1η θέση όσον αφορά τους διεθνείς επιβάτες. Photo by FB/ Dubai International
Airport

Στην πρώτη δεκάδα για τους επιβάτες το 2022 προστέθηκαν το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης στο Νο 7 και το διεθνές αεροδρόμιο Indira Gandhi στο Δελχί στο Νο 9.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, κανένα αεροδρόμιο στην Κίνα δεν μπήκε στην πρώτη 10άδα της λίστας με την υψηλότερη επιβατική κίνηση.

Η παγκόσμια κίνηση το 2022 έφθασε σχεδόν τα 7 δισεκατομμύρια επιβάτες, 73,8% των επιπέδων του 2019, σύμφωνα με την ACI, με τα εγχώρια ταξίδια στο 80% των επιπέδων του 2019 και τη διεθνή κίνηση στο 60%.

Τα αεροπορικά ταξίδια αναμένεται να είναι «πολύ καλύτερα» το 2023

Το περασμένο έτος έφερε επίσης μεγάλες διαταραχές στα αεροπορικά ταξίδια σε ορισμένες περιοχές που σχετίζονται με την αύξηση της ζήτησης που ξεπέρασε την αύξηση του προσωπικού και της χωρητικότητας, η οποία είχε περικοπεί στις αρχές της πανδημίας.

Φέτος αναμένεται να είναι «πολύ καλύτερα», δήλωσε ο de Oliveira, σημειώνοντας ότι τα αεροπορικά ταξίδια είναι ένα «οικοσύστημα».

«Δεν υπάρχει αεροπορική εταιρεία χωρίς αεροδρόμιο. Δεν έχουμε αεροδρόμιο χωρίς αεροπορική εταιρεία, αλλά δεν υπάρχει βιομηχανία χωρίς τον πελάτη, τον επιβάτη».

Τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου – Σε ποια χώρα είναι τα μισά
Το Διεθνές Αεροδρόμιο Indira Gandhi στο Δελχί θα είναι το νέο μέλος της πρώτης δεκάδας το 2022. Η Ινδία έχει μια αυξανόμενη ταξιδιωτική αγορά. Photo by FB/Indira Gandhi International Airport

«Γι’ αυτό για εμάς είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε και να συνεργαζόμαστε με όλο το οικοσύστημα για να παρέχουμε καλές υπηρεσίες στους επιβάτες μας. Και με αυτόν τον τρόπο, είμαστε πολύ πιο προετοιμασμένοι από πέρυσι για να αντιμετωπίσουμε τη ζήτηση», δήλωσε.

Ένα από τα μεγαλύτερα διδάγματα για τον κλάδο από την πανδημία; Η ανάγκη για παγκόσμια συνεργασία.

«Δεν μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις που δεν βασίζονται σε γεγονότα, που δεν βασίζονται στην επιστήμη», δήλωσε ο de Oliveira, σημειώνοντας την ανάγκη για συντονισμένους κανόνες «αντί κάθε χώρα να λαμβάνει μια απόφαση με βάση τα δικά της συμπεράσματα για τα μέτρα που πρέπει να λάβει. Ο συντονισμός είναι για εμάς πιο σημαντικός από το είδος των κανόνων που εφαρμόζετε».

Η ACI αναμένει ότι η παγκόσμια επιβατική κίνηση θα φθάσει στο 92% των επιπέδων του 2019 το 2023. Πλήρης ανάκαμψη στα επίπεδα του 2019 δεν αναμένεται πριν από το 2024.

Τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στον κόσμο με την υψηλότερη επιβατική κίνηση το 2022

  1. Hartsfield-Jackson Atlanta, Georgia (ATL): 93,7 εκατομμύρια επιβάτες- αύξηση 23,8% από το 2021
  2. Ντάλας/Φορτ Γουόρθ, Τέξας (DFW): 73,4 εκατομμύρια επιβάτες- αύξηση 17,5% από το 2021
  3. Ντένβερ, Κολοράντο (DEN): 69,3 εκατομμύρια επιβάτες- αύξηση 17,8% από το 2021
  4. Σικάγο O’Hare, Ιλινόις (ORD): 68,3 εκατομμύρια επιβάτες- αύξηση 26,5% από το 2021
  5. Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (DXB): 66,1 εκατομμύρια επιβάτες- αύξηση 127% από το 2021
  6. Λος Άντζελες, Καλιφόρνια (LAX): 65,9 εκατομμύρια επιβάτες- αύξηση 37,3% από το 2021
  7. Κωνσταντινούπολη, Τουρκία (IST): 64,3 εκατομμύρια επιβάτες- αύξηση 73,8% από το 2021
  8. Λονδίνο Heathrow, Ηνωμένο Βασίλειο (LHR): 61,6 εκατομμύρια επιβάτες- αύξηση 217,7% από το 2021
  9. Δελχί, Ινδία (DEL): 59,5 εκατομμύρια επιβάτες- αύξηση 60,2% από το 2021
  10. Παρίσι Charles de Gaulle, Γαλλία (CDG): 57,5 εκατομμύρια επιβάτες- αύξηση 119,4% από το 2021

Πηγή: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος