Τ. Ερντογάν: Να επιλύσουμε τα ζητήματά μας με την Ελλάδα μέσω εποικοδομητικού διαλόγου

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα σε πρεσβευτές ευρωπαϊκών χωρών ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προσέφερε σημαντική υποστήριξη για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και ότι δεν ανταπέδωσε τις προσπάθειες της Τουρκίας για την βελτίωση των σχέσεων, ενώ ζήτησε απευθείας διάλογο με την Ελλάδα.

Μιλώντας σε πρεσβευτές χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την διάρκεια συνάντησης στην Άγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει τους μηχανισμούς διαλόγου με τη γείτονά Ελλάδα και έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες για να μειώσει την ένταση.

«Συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα προκειμένου να βελτιώσουμε τις οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις. Πιστεύω ειλικρινά ότι, ως δύο γείτονες, μπορούμε να επιλύσουμε τα ζητήματά μας μέσω εποικοδομητικού διαλόγου» είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα το 2022 η Ευρωπαϊκή Ένωση να απαλλαγεί από τη στρατηγική μυωπία και να είναι πιο θαρραλέα στην ανάπτυξη των στρατηγικών της σχέσεων με την Τουρκία. «Είναι προφανές ότι η στείρα προσέγγιση της κατά της Τουρκίας, υπονομεύει τις προσπάθειες της Ένωσης να είναι περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη και δεν επιλύει κανένα πρόβλημα».

«Θέλω να δηλώσω με λύπη ότι δεν έχουμε λάβει την απάντηση που θέλαμε από την πλευρά της ΕΕ για τα βήματα αυτά», είπε. «Η Τουρκία δεν έχει λάβει σημαντική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην μάχη της με την μετανάστευση», δήλωσε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι δεν θα είναι δυνατόν να υπάρξει «εμβάθυνση της συνεργασίας» ως προς το ζήτημα αυτό, όσο οι όροι της συμφωνίας του 2016 δεν ανανεώνονται.

«Η κρίση στην Λευκορωσία έδειξε για μία ακόμη φορά ότι η Ένωση στερείται βιώσιμης πολιτικής για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης», πρόσθεσε αναφερόμενος στην σύγκρουση ανάμεσα στο Μινσκ και την ΕΕ για το πλήθος των μεταναστών που είναι εγκλωβισμένοι στα σύνορά τους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε επίσης ότι η πολιτική αναταραχή στην Βοσνία, εξαιτίας των αποσχιστικών κινήσεων του σερβοβόσνιου ηγέτη Μίλοραντ Ντόντικ, οξύνθηκε από τις ανεπάρκειες της προοπτικής ένταξης και πρόσθεσε ότι η περιοχή «δίνει σημάδια επιστροφής στο αρνητικό περιβάλλον της δεκαετίας του 1990».

Όλα αυτά μετά την πρόσφατη φραστική επίθεση εναντίον της Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: Άννα Παπασωτηρίου / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος