Δεν χρησιμοποιήσαμε ποτέ αεροσκάφη F -16 κατά της Ελλάδα ούτε σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε, τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όπως είπε σε συνέντευξη στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, η Τουρκία σκοπεύει να αποκτήσει περισσότερους φίλους παρά εχθρούς στο μέλλον και αναφέρθηκε στην προοπτική αγοράς των F-16 από τις ΗΠΑ. «Στη σημερινή μας συνάντηση, συζητήσαμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτή τη φιλία», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι “πιο αισιόδοξος από ποτέ” για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις συνομιλίες που είχε την Τρίτη στο Βίλνιους, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.
Ο Ερντογάν ξαναρωτήθηκε για το χρονοδιάγραμμα έγκρισης του πρωτοκόλλου για τη Σουηδία και απάντησε: «Αποκλείεται να εγκριθεί πριν από τον Οκτώβριο η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Έχουμε δύο μήνες βουλευτικές διακοπές, αλλά στόχος μας είναι να τελειώσουμε αυτή τη δουλειά το συντομότερο δυνατό».
Η ομιλία ξεκίνησε με τον Ταγίπ Ερντογάν να εκφράζει ευγνωμοσύνη «σε όλους τους συμμάχους για την αλληλεγγύη που έδειξαν κατά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου. Θα θυμόμαστε πάντα με ευγνωμοσύνη τους φίλους μας που μας στήριξαν σε αυτή τη μεγάλη καταστροφή στην οποία πέθαναν περισσότεροι από 50 χιλιάδες άνθρωποι μας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Ουκρανία.
«Αφήνουμε πίσω μας την 504η ημέρα του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας» είπε για να προσθέσει ότι: «Πολλές χώρες σε διαφορετικές γεωγραφίες από την Ευρώπη μέχρι την Αφρική, από την Ασία μέχρι τα Βαλκάνια πληρώνουν το τίμημα του πολέμου. Η έλλειψη τροφίμων που πλήττει τους Αφρικανούς αδελφούς μας, οι ρυθμοί πληθωρισμού, που έφθασαν στα ύψη των τελευταίων 50-60 ετών σε όλο τον κόσμο, και οι υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας είναι μόνο μερικά από αυτά.
Ως Τουρκία, ενεργούμε αλληλέγγυα με τους συμμάχους μας, ενώ ταυτόχρονα καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου. Από την πρώτη μέρα, εφαρμόσαμε σχολαστικά τη Σύμβαση του Μοντρέ για τα Στενά. Δεν επιτρέψαμε να περάσουν πολεμικά πλοία από τα τουρκικά στενά. Έτσι, αποτρέψαμε την επέκταση των συγκρούσεων σε άλλες περιοχές. Οι επαφές που ξεκίνησαν με τη διαδικασία της Κωνσταντινούπολης συνεχίστηκαν με την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας, η οποία επέτρεψε την αποστολή ουκρανικών σιτηρών.
«Η στρεβλή σχέση των δυτικών συμμάχων μας, ειδικά με τη συριακό παρακλάδι του PKK, το PYD/YPG, βλάπτει την ενότητα και την ακεραιότητα της συμμαχίας», προειδοποίησε εκ νέου.
Σύμφωνα με τον Τ. Ερντογάν, «οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την οποία το ΝΑΤΟ βλέπει ως μία από τις δύο κύριες απειλές του, πρέπει να ενταθούν. Είμαστε μια χώρα που πολεμά την αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση PKK για σχεδόν 40 χρόνια».
«Η Τουρκία δεν έχει προβλήματα με τη δημοκρατία», απάντησε ο Τούρκος ρόεδρος σε δημοσιογράφο, προσθέτοντας:
Βλέπω ότι δεν γνωρίζετε την Τουρκία. Είχαμε εκλογές με σχεδόν 90 τοις εκατό συμμετοχή. Δεν λείπει τίποτα όσον αφορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Η τρομοκρατική οργάνωση PKK δυστυχώς κάνει ό,τι θέλει, όπου θέλει. Απέναντι σε αυτά, το κράτος θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να είναι κράτος.
Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης, Αριάνα Φερεντίνου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος