Τ. Ερντογάν: Χρειάστηκε να επιλέξουμε τους S 400 και θα το ξανακάνουμε

Array

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

«Ένα άτομο δεν μπορεί να εμποδίσει τη διαδικασία», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν επανερχόμενος στο σχέδιο Μενέντεζ και την πώληση των F-16. Παράλληλα αναφέρθηκε στην επιθυμία του «να αναγνωριστεί ως κράτος η τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου».

Σε ερώτηση δημοσιογράφων κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν για την πορεία των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων και το θέμα των F -16, ο Ταγίπ Ερντογάν, είπε:

Περιμένουμε θετικές εξελίξεις, εμείς κάναμε ό,τι ήταν να κάνουμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια αγορά είναι μεγάλη. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Ο Μενέντεζ από μόνος του δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο, Όλοι μπορούν να κάνουν προτάσεις. Το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο αλλά η ατμόσφαιρα δεν είναι προς αυτή την κατεύθυνση προς το παρόν. Ένα άτομο δεν μπορεί να εμποδίσει τη διαδικασία. Από την άλλη πλευρά η αμερικανική διοίκηση κάνει θετικά βήματα. Στην τελευταία μου επίσκεψη είχα θετικές επαφές με ορισμένη μέλη του Κογκρέσου. Από ορισμένους από αυτούς άκουσα λόγια όπως «εγώ θα δω προσωπικά τον Μενέντεζ για αυτό το θέμα» και είδα ότι δεν συμφωνούν με τη στάση του Μενέντεζ. Επομένως σημασία έχει τι στάση θα κρατήσει το Κογκρέσο και η Γερουσία. Αυτή τη στιγμή η αμερικανική διοίκηση το βλέπει θετικά αλλά η μοναδική διέξοδος για μας δεν είναι η Αμερική. Όπως χρειάστηκε να επιλέξουμε τα S 400, βλέπουμε και άλλες εναλλακτικές εκτός Αμερικής. Και αν χρειαστεί μπορούμε να προμηθευτούμε από εκεί.

Ερώτηση δημοσιογράφου; Ο Οργανισμός Τουρκόφωνων Κρατών διαδραματίζει ουσιαστικά κρίσιμο ρόλο και η Σύνοδος των Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού θα πραγματοποιηθεί στη Σαμαρκάνδη στις 11 Νοεμβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο, δώσατε ένα κρίσιμο μήνυμα στη σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη πριν από ακριβώς ένα χρόνο και στο μήνυμά σας, «Ειλικρινά επιθυμούμε να δούμε την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ανάμεσά μας». είπες. Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου θα συμμετάσχει ως μέλος παρατηρητής, αλλά θα ανοίξει μια πόρτα για τη μόνιμη ένταξη της, αναμένεται ένα τέτοιο αποτέλεσμα από αυτή τη σύνοδο κορυφής;

Ο Ταγίπ Ερτνογάν απάντησε:

«Δεν υπάρχει λόγος να μην περιμένουμε. Οι συμμετέχουσες χώρες είναι αυτές που πρέπει πραγματικά να δώσουν ένα θετικό μήνυμα για εμάς. Με άλλα λόγια, στις διμερείς συναντήσεις που κάναμε εδώ ως Κοινότητα των Τουρκόφωνων Κρατών, λένε πάντα «Όποια μέτρα και να κάνει η Τουρκία ως προς αυτό, είμαστε φυσικά μαζί της». Στην πραγματικότητα, αυτή ήταν η προσέγγιση που είχαμε με τον αδελφό μου Ilham Aliyev σήμερα. Θα εργαστούμε πάνω σε αυτό ώστε να έχουμε το πιο θετικό αποτέλεσμα που πρέπει να επιτευχθεί στη Σαμαρκάνδη όπου θα γίνει η επόμενη σύνοδος. Η ελπίδα μας είναι να συμμετάσχουμε σε ένα κοινό έργο ως ηγέτες των Τουρκόφωνω Κρατών προς την κατεύθυνση των δηλώσεων που κάναμε στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Επιθυμία μας είναι η αναγνώριση των Τουρκοκυπρίων».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος