Συρία: Ρεκόρ θανάτων και τραυματισμών από νάρκες το 2020

Στη Συρία, καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων από νάρκες. Επιβεβαιώθηκαν, 2.729 νεκροί και τραυματίες, στη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Η Συρία ξεπέρασε και το Αφγανιστάν, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ναρκών, ενός συνασπισμού μη κυβερνητικών οργανώσεων, που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Να σημειωθεί ότι η Συρία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Ναρκών. Μέχρι πέρυσι το Αφγανιστάν και η Κολομβία, που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση, βρίσκονταν στις δύο πρώτες θέσεις της κατάταξης με τα περισσότερα θύματα.

Στην έκθεσή του το Παρατηρητήριο επισημαίνει ότι η Συρία “δεν κατέγραψε ή επιβεβαίωσε στη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ή τις ρωσικές δυνάμεις που συμμετείχαν στις κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία”.

Μη κρατικές ένοπλες οργανώσεις στη Συρία πιθανόν συνέχισαν να χρησιμοποιούν αυτοσχέδιες χερσαίες νάρκες, όπως τις προηγούμενες χρονιές, όμως η περιορισμένη πρόσβαση στις περιοχές υπό τον έλεγχο των μη κρατικών ένοπλων οργανώσεων κατέστησε δύσκολη την επιβεβαίωση της χρήσης ναρκών.

Τη Σύμβαση για την Απαγόρευση Χρήσης Ναρκών έχουν υπογράψει 164 χώρες. Βάσει αυτής απαγορεύεται η χρήση χερσαίων ναρκών κατά προσωπικού καθώς και των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Το 2020 θύματα από νάρκες καταγράφηκαν σε 54 χώρες και εδάφη, εκ των οποίων 38 χώρες που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση.

Για έκτη συνεχή χρονιά το 2020 παρατηρήθηκε παγκοσμίως ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός θυμάτων ναρκών, κάποιες από τις οποίες ήταν αυτοσχέδιες ενώ άλλες όπλα διασποράς καθώς και υπολείμματα από εκρηκτικά πολέμου, αποκάλυψε η έκθεση.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τουλάχιστον 7.073 θύματα ναρκών/ υπολειμμάτων εκρηκτικών πολέμου καταγράφηκαν το 2020, έναντι 5.853 το 2019 και 3.456 το 2013, ο χαμηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος