Συρία: Η Δαμασκός καταδίκασε την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αρχηγού του Στρατού των ΗΠΑ σε στρατιωτική βάση

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε έντονα την παράνομη επίσκεψη του αρχηγού του επιτελείου των ΗΠΑ σε παράνομη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία, τονίζοντας ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας.

Επίσημη πηγή στο Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στο SANA, ότι ο στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι ο λόγος αυτής της επίσκεψης ήταν για την αξιολόγηση των αποτελεσματικότητα του πολέμου κατά του ” ISIS.”

Η πηγή πρόσθεσε: «Αυτοί οι ισχυρισμοί κατέπεσαν πριν αρχίσουν να τους προωθούν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, καθώς η διεθνής κοινότητα γνωρίζει πολύ καλά ότι το ISIS είναι παράνομος απόγονος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και οι εγκληματικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το ISIS δεν είχαν στόχο τις αμερικανικές δυνάμεις.

Επισήμανε επίσης ότι «οι αιματηρές επιχειρήσεις της διεξήχθησαν εναντίον αθώων Σύριων πολιτών, καθώς περισσότεροι από εξήντα εξ αυτών σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, ενώ συνεχίζουν να κερδίζουν τα προς το ζην ενόψει των αμερικανικών δυνάμεων εισβολής στη βορειοανατολική περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του Συριακού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε και σε κλοπή του συριακού πλούτου από τις αμερικανικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του σιταριού.

 «Συνεχίζεται χωρίς διακοπή, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής περισσότερων από 150 δεξαμενών συριακού πετρελαίου από τις αμερικανικές δυνάμεις τις τελευταίες 9 ημέρες».

Η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ θεωρεί την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή αυτή ως «κατοχή» και κατηγορεί τις κουρδικές δυνάμεις που είναι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών για «αποσχιστικές τάσεις»

Κούρδοι αξιωματούχοι αρνούνται οποιεσδήποτε αποσχιστικές φιλοδοξίες και λένε ότι προσπαθούν να διατηρήσουν την αυτονομία τους, την οποία η Δαμασκός δεν αναγνωρίζει. 

Αυτό είναι το πρώτο ταξίδι του Αμερικανού στρατηγού Mark Milley στη Συρία ως αρχηγός του επιτελείου του αμερικανικού στρατού, θέση που κατέχει από το 2019, σύμφωνα με την επικαλούμενη πηγή. 

Η σχεδόν οκταετής αποστολή των αμερικανικών στρατευμάτων που αναπτύχθηκαν στη Συρία για να πολεμήσουν την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος άξιζε τον κίνδυνο, δήλωσε ο στρατηγός Mark Milley, μετά από την απροειδοποίητη επίσκεψη σε βάση στα βορειοανατολικά της χώρας, όπου συναντήθηκε με Αμερικανούς στρατιώτες, σημειώνει Reuters. 

Ο στρατηγός Milley πραγματοποίησε το ταξίδι στη Συρία για να αξιολογήσει τις προσπάθειες των αμερικανικών στρατευμάτων να αποτρέψουν την αναζωπύρωση της μαχητικής ομάδας και να επανεξετάσει τα μέτρα για την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων από επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των drones. 

Αν και το Ισλαμικό Κράτος είναι σκιά της οργάνωσης που κυβέρνησε το ένα τρίτο της Συρίας και του Ιράκ σε ένα χαλιφάτο που ανακήρυξε το 2014, εκατοντάδες μαχητές εξακολουθούν να βρίσκονται σε απομονωμένες περιοχές όπου ούτε ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ούτε ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία συριακός στρατός υπό την αιγίδα του Ιράν. οι πολιτοφυλακές δεν ασκούν πλήρη έλεγχο. 

Πηγή: SANA, AFP,  Agerpres.ro

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας , Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος